somogyifoto

Tartalom

 

 Bemutatkozás

 ELÉRHETŐSÉGEK

HÍREK

 KÉPTÁR tvn.hu

 KÉP nézegető

 

 SZERZŐI JOGOK

A londoni olimpia résztvevói 2012

 

 

 

 

 

 

CIKKEK,

TUDÓSÍTÁSOK

Díjlovaglás:

 

 

 

 

Díjugratás:

 Military:

 Fogathajtás:

  Western:

  Nagy elődök és jelenlegi prominens lovasok

  Vasi lovasok arcképcsarnoka:

 Vasi lovasok archív fotói:

Vas megyei lovasok archív

 Egyéb szöveges dokumentumok

 

Nosztalgia díjugratás

Videók

 

 
NAPTÁR
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
METEOROLÓGIA

  

 

           TÉRKÉP

ÚTVONAL TERVEZÉS

 

 

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-04-14
 
Ha kevés a mondanivalód!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene
 
-Lóra ülhetnek a huszárok Svédországban-

Lóra ülhetnek a huszárok Svédországban

 ORIGO Intenetes hírportál-ről ollóztam az anyagot

A múlt héten állatkínzás gyanújával Svédországban két napra fogdába zárt magyar huszárok nem értik, hogy miért tiltották el őket állataiktól - írja a hétfői Blikk. [origo]|2012. 07. 09., 7:41 Egy hónapos kényszerpihenő után újra lóra ülhet a Svédországban állatkínzással vádolt két magyar huszár. A hagyományőrzők módosítják a túra további útvonalát, hogy kíméljék a lovakat.

Több mint egy hónap kényszerpihenő után folytathatják útjukat a svéd hatóságok által állatkínzással gyanúsított magyar huszárok. A hatósági állatorvos hozzájárult ahhoz, hogy a lovak útra keljenek - értesítette az MTI-t kedden a huszárok egyike.

Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője elmondta: a frissen készített ultrahang- és röntgenfelvételek bizonyították, hogy a magyar lovak egészségesek, így a svéd hatósági állatorvos útjukra engedte őket. Megjegyezte: módosítaniuk kell útitervükön, mivel a több mint egy hónapos kényszerpihenő miatt északon kedvezőtlen időjárással kellene szembenézniük. A magyar hagyományőrzők így lemondanak a sarkkör szépségeiről, fontosabb számukra, hogy a lovakat ne tegyék ki az északi vidéken szeptemberben beköszönő télnek és tundrai pusztaságnak. Ezért Amalból Stockholmba mennek, ott hajóra szállnak, Helsinkibe utaznak, majd a Baltikum felé veszik az irányt.

A két várpalotai hagyományőrző lefoglalt lovai közül az egyiket csak röntgenvizsgálat után engedik el Svédországból.

Meg kell röntgenezni a korábban állatkínzással gyanúsított két várpalotai huszár Kőrös nevű hucul lovát az ügyben illetékes svéd fő állatorvos szakvéleménye szerint, a hagyományőrzők csak ez után, a tervek szerint egy hét múlva folytathatják útjukat.

Csepin Péter, a huszárok egyike az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a fő állatorvosi utasítás szerint a lovat csütörtökön az Amaltól több mint száz kilométerre fekvő Karlstadba szállítják, ahol egy állatklinikán megröntgenezik a lábát.

A várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője arról számolt be, hogy Kőrös nevű lovuk lába a gyógykezelésnek köszönhetően meggyógyult. Mint mondta, mind a négy magyar ló kirobbanó formában van.

Csepin Péter szólt arról is, hogy egy másik állatorvost is hívott a lovakhoz, hogy ő is megerősítse, teljesen egészségesek az állatok. Számításai szerint egy hét múlva folytathatják útjukat. "Úgy érzem, a bürokrácia játszik velünk, hogy mindenképpen bizonyítsák, igazuk volt, amikor minket lefogtak" - fogalmazott Csepin Péter arra utalva, hogy július elején állatkínzás miatt őrizetbe vették, majd szabadon bocsátották őket. Az amali lovardában a beszűrődött lábú Kőrös miatt álltak meg a huszárok négy lovukkal pihenni, ezalatt egy helyi állatvédő feljelentette őket.

A magyar huszárok a kényszerpihenőt erőnléti edzéssel és olvasással töltik, segítenek svéd vendéglátóiknak a mezőgazdasági munkában, így például a betakarításban. Emellett a környékbeli lovasklubokban szakmai előadásokat is tartanak.

Csepin Péter társával, Bakó Sándorral április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésű útra, eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszárviseletben. Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Kelet-Szlovákia és Kelet-Magyarország érintésével november végén, december elején érkeznek vissza Várpalotára. Útjuk céljának Csepin Péter azt nevezte, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovashagyományokat, népszerűsítsék a lovassportot, a tartalékos katonai szolgálatot, valamint jó hírét vigyék az országnak. Indulásuknál jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki később hülyeségnek nevezte a svéd vádakat.

Kommentek a cikk végén

-Si-   A tényeket nagyon kevesen ismerik, mindenki tud valami okosat mondani, mindenkinek van saját „jól megalapozott” véleménye, mint általában az internetes portálokon. Én csupán a saját véleményemet bátorkodom leírni. Néhány kérdés azért felvetődik bennem: (annak ellenére, hogy soha sem „babáztam” a lóval) Milyen nemes cél érdekében nyúzzák a lovakat 9000 km-en? Mit kerestek a magyar huszárok Svédországban? Ennek milyen történelmi alapja van? Bocsánatot kérek a tudatlanságomért! Lovas hagyomány nem a lóval, lovaglással kapcsolatos hagyomány, esetleg csikós, betyár? Véleményem szerint ezen belül van a huszár hagyomány?A huszárhagyomány, a huszárság nem lovassport! A tartalékos katonai szolgálat népszerűsítését végleg nem értem, esetleg alakulóban van a lovas deszant? Valamint jó hírét vigyék az országnak. Azt hiszem ez a célkitűzés sikerült legjobban!

Nem firtatom, hogy ennek a nem éppen eredményes utazásnak ki volt a szponzora, de ha a lovas múltunkat akarjuk megismertetni, és a lovas kultúrát terjeszteni, a lovaglást népszerűsíteni, akkor számtalan eredményesebb megoldást tudnék javasolni, ami csak töredéke költséget jelent, és netán célravezetőbb. Netán valamiféle megalománia vezérelte az ötletgazdát és a támogatót, mert ez nagyon rosszul sült el.

Amennyiben ennyi kommenthez érdemes még valamit hozzátenni, összegzésként a saját véleményem az, hogy a huszárokat és a hagyományőrző huszárokat nem kellene egy lapon emlegetni, mert semmi reális alapja nincs az összehasonlításnak! A részletekbe most túlzottan nem mélyednék bele!!!! A huszárokról csak hallottunk, én még az a korosztály vagyok, aki találkozott egykori világháború előtti huszárral. Az öreg huszárok elmondása szerint sokat kértek a lovuktól, ez tény, de azt is tényként kell elfogadni, hogy értettek a lóhoz, és minden megadtak a lónak. Nem beszélve arról, hogy a huszárrá kinevezés nem önkéntes alapon történt, meg kellett tanulni lovagolni és nem alapszinten, és nem akármilyen kiképzőktől!! A huszárság nem egy majomparádé volt! Némely esetben az életük múlt a lovukon. A mai hagyományőrző „huszárok” nagyobb része azért „tanult meg” lovagolni, mert tetszik neki az egyenruha. Bármennyire is hihetetlennek tűnik, az egykori huszárok elmondása szerint a lovat egy hosszabb menetgyakorlat sem viselhette meg, az állandó készültség miatt. Én kétféle hagyományőrző huszárt ismerek, egyik az, amelyik megtanult lovagolni, lóval bánni esetleg versenyzett, és rábeszélésre egy-egy jeles alkalommal felveszi az egyenruhát, (de kilencezer kilométert nem vállal be, számára a ló ennél többet jelent) a másik fajta az, aki felveszi az egyenruhát és megtanul valahogy lovon maradni, számára az egyenruha viselése a fő szempont és nem a ló. Néhány esetben a ló felesleges nyűgnek számít. Anélkül, hogy általánosítani akarnék.

Lovas múltunkat számtalan egyéb ténykedés is jellemezte, de azt el kell fogadni, hogy a huszárainknak volt a legelegánsabb az egyenruhájuk.

Meg vagyok megdöbbenve a két személy vagy három személy, három ló, vagy négy ló, egy darab málhás ló, hucul, vagy Ságya????? A jól értesültség netovábbja, de hozzászólás tucatjával! Soha nem lovagoltam több ezer km-es terepet, csak hetes túrákat. Egyhetes túra is komoly szervezőmunkát igényelt úgy, hogy volt kísérő autó, ami a málhát, személyes és ló felszereléseket szállította, és a lovak megszokott takarmányát. A lovak minden éjszaka előre megbeszélt helyen istállóban voltak, jó terepen lovagoltunk, még így is előfordult olyan sérülés, hogy a lovat ló szállítóval kellet haza szállítani. Nem akarom cikizni a résztvevő „huszárokat” de ilyen nagyfokú átgondolatlansággal, ekkora útba beleágni nagyfokú lovas szakmai dilettantizmusnak tűnik számomra. Bár hagyományőrző „huszárokról” van szó, így túlzottan nem vagyok meglepve! Az tény, hogy PR-nek nagyon gyengére, viszont az ellenkező hatás sokkal erőteljesebbre sikerült!

Amennyiben ez is része volt az új Nemzeti Lovas Program-nak, akkor az égész programot el kell felejteni, és meg kell semmisíteni!

A magyar lovaglás, lovassport preztizsének nagymértékű rombolása viszont telitalálat! Szét kellene választani, és nem együtt emlegetni a hagyományőrző huszárságot és a lovassportot! Nem akarom, hogy a lovassport képviselői megsértődjenek! Bár nem hiszem, hogy ezeket a „huszárokat” és bátorítóikat, támogatóikat ez egy hangyányit is érdekli! Szerény véleményem szerint nem is értenek hozzá!

Állítólag derék „huszáraink” nagy sikerrel bemutatóztak. Jobb esetben ez úgy működik, hogy a lovakat felpakolják egy lószállítóra és a helyszínre szállítják őket, aztán működhet a bemutató, friss és pihent lovakkal.

Ismét sikerült egy átgondolatlan, egoista ötlettől vezérelve ártani annak a jól hangzó frázisnak, miszerint a magyar, lovas nemzet. (mert, ha reálisak akarunk lenni, a hősi múltból való erénykovácsolás nélkül, be kell ismerni, hogy mára ez egy agyoncsépelt frázissá vált) Tudomásul kellene venni, hogy semmivel nem voltunk „lovasabb” nemzet, mint az egyéb nomád népek, legfeljebb ők kevésbé büszkék hősi múltjukra, viszont tartás és lovaskultúra vonatkozásban jóval megelőztek minket. Valljuk be azt is, hogy a nagy, és valóban híres méneseink megalakulása az Osztrák-Magyar Monarchiának az érdeme! Az bizonyított tény, hogy a magyarok kalandoztak és rettegésben tartották Európát, a lovat közlekedési eszköznek használva. Azt se hagyjuk ki, hogy a vándorló őseink egész méneseket hajtottak magukkal. Nem okozott gondot az elhullott lovak pótlása. Tudom, hogy az egykor méltán híres lótenyésztésünknek, versenysportunknak a II. Világháború utáni aktuális politika volt a legfőbb rombolója. Ezt a romboló hatást a következő időszakra vonatkozóan sem merem kizárni! A II. Világháború végképp betett a tenyésztésünknek és a sportnak egyaránt. A háború után olyanok vették át a lovassportot és a tenyésztést, akiknek halvány gőzük nem volt a LÓ-ról de „motiválva” voltak a jó lovak külföldre történő eladásában. A hozzáértőket megbélyegezték, és félre állították, lesöpörték a színről. Így a jó tenyész anyagunk külföldre került. A jó és eredményes szakemberek legfeljebb lóápolók lehettek, vagy téglagyári segédmunkások. Aztán jött némi fellendülés a privatizálással, bár nem minden esetben olyanok kezdtek tenyésztéssel foglalkozni, akik értettek hozzá, sokkal inkább olyanok próbálták uralni a lovassportot, és a piacot, akik jó befektetésnek és jó üzletnek tartották, de felcsillant egy halvány remény.

Kicsit körül nézünk a nagyvilágban, láthatjuk, hogy eredményes lovassport egy-egy nagy és neves istállónál működik, és ott ahol a katonaság keretein belül lovagolnak, és történik a lovak kiképzése (vagy rengeteg pénz áll a versenyzők rendelkezésére és számukra nincs drága, csak jó ló, amit meg tudnak venni. Vagy a tulajdonos vesz egy drága és jó képességű lovat, és ahhoz keres egy jó adottságokkal és eredményekkel bíró lovast) és hozzáértő tenyésztőkre van bízva a tenyésztés sorsa, akik a saját tapasztalataik, és a modern tenyésztési elvek szerint „gyártanak” a sportok számára alkalmas lovakat.

Így volt ez nálunk is lásd Örkénytábor, Kiskunhalas, BP Honvéd, a teljesség igénye nélkül. A lóállomány adott volt a létező ménesek által, megvolt a szakember gárda is, tenyésztők versenyzők, edzők egyaránt. Most ott tartunk, hogy agyba-főbe , némi anyagi ellenszolgáltatásért adják az oktatói, edzői liszenszeket, olyanoknak, akik semmit nem bizonyítottak a lovassportban. (tisztelet a kisszámú kivételnek) A jó lovasok, jó versenyzők a lovaglással vannak elfoglalva, és nem foglalkoznak tanítványokkal, mert a mindennapi lovas munkájuk mellett nincs is idejűk a kezdőkkel való foglalkozásra. Így kitől tanuljanak olyan szinten, hogy a későbbiekben eredményeik is legyenek? A korábbi, már idősödő, esetleg aktív versenyzői pályafutásukat már befejezett lovasokra kellene bízni az ifjú lovasok képzését. Jó néhány van az ország különböző régióiban. Nem vagyok diploma ellenes, de lovagolni csak lovon lehet megtanulni, jó lovastól, és nem az egyetemi előadóteremben.

Bár a kormányzat „mindent elkövet” a lovassport és a lovaskultúra fellendítése érdekében, lásd egyetemi szintű edzőképzés, lovaskultúra oktatás, stb. Egyébként elképzelhető, hogy ez egy naiv vélemény részemről, de nem veszem komolyan, hogy a ló méltányolja a diplomát! Nem igazán tartom szerencsés kimenetelű megoldásnak, amikor a lovaglás sorsa bársonyszékből, és nem nyeregből van irányítva!

A kormányzatnak egy szép álma a Nemzeti Lovas Program, és bízzunk abban, hogy a lovasoknak, lótartóknak sem válik rémálommá!

Mindezeknek a „szép elképzeléseknek” az ellenkezőjét sikerült bizonyítani derék „huszárainknak” Svédországban, ezáltal az egész világ előtt!

Ezzel a néhány gondolatsorral kicsit eltértem a mondanivalóm lényegétől, de úgy vélem a lovas kultúrához a képzés is hozzátartozik.

A jól táplált és folyamatosan munkában lévő lovak is „el tudnak fogyni” egy túra szezon végére, akkor is, ha maximálisan megkapják a szükséges takarmányt, minden éjszakát a saját megszokott környezetükben töltenek, és tudnak pihenni.  Én sajnos el tudom hinni svéd hatóságok megítélést. Nagyon valószínűnek tartom, hogy nem igazán tett jót a lovaknak a folyamatos munka, a minden pihenő más helyen, minden új helyen új, és más takarmány. A svéd újságcikkek azt állítják, hogy a lovak rühesek voltak, amit én egyáltalán nem vonok kétségbe, több hónapig távol az istállótól, egyértelmű, hogy a lovak tisztítására sem lehet akkora gondot fordítani préri körülmények közt, még akkor sem, ha néha istállóban éjszakáztak

Az előzetes tervek szerint 8, 9 hónapot vannak távol az istállótól, sajnálom szegény lovakat, mert őket senki nem kérdezte meg, hogy akarnak-e részesei lenni az emberi baromság nem mindennapi esetének!

A huszárok és lovaik mindig elegánsak, tiszták és jól tápláltak, és jól ápoltak voltak, ez lóra és lovasra egyaránt vonatkozott. Sajnos már csak volt, olyan ismerősöm, aki annak idején huszár volt. A Tsz-esítésnél, mert ért a lóhoz, és akarta is kocsisként dolgozott. Egy tetőtől talpig becsületes ember volt, egyetlen bűne volt, mégpedig az, hogy lopott. Igen bármennyire ellentmondásosnak tűnik a talpig becsület és a lopás, ő mégis becsületes volt és lopott, mégpedig akkor, amikor a fő állattenyésztő által a lovai számára meghatározott takarmányt kevésnek tartotta. Az is igaz, hogy a lovai csillogtak villogtak, mint a mesék aranyszőrű paripái. Nem vagyok elfogult a lovakkal kapcsolatban, láttam már jó néhány szép lovat, de ezekre a lovakra öröm visszaemlékezni, igaz, hogy a hajtójukra is. Na ebből a mentalításból kellene akárcsak egy keveset is beinjektálni a hagyományőrző huszárok nagyobb részébe.

Nem gondolom, hogy a lovas kultúrát a miénkénél sokkal jobban működő miliőben kellene terjeszteni, mert így csak nevetségessé válunk!

Az tény, hogy egy komoly „huszárvágás” volt a „huszáraink” részéről a svédországi bemutatkozás

Még ha nagyon kevés is a valóságalapja a történteknek, akkor sem éppen jó hírét költötték a magyar lovas mentalításnak!

Nem tartom magam a nagy többség, a laikusok társaságának hagyományos értelembe vett ló barátnak, nem ruházom fel emberi tulajdonságokkal, nem pacizok, de tisztelem. Kíméltem a lovat és dolgoztattam, ésszerű határok közt. De ezt a svédországi kirándulást egy agyament ötletnek tartom, az összes többi lovaglásukkal együtt! Ne próbálja senki megmagyarázni, hogy ez nem a ló korai elhasználódásához vezet! Több kommentben elhangzik, hogy értenek a lóhoz, nekem más a véleményem. Aki a lovat nyúzza kilencezer km-en, 8-9 hónapig, az ne állítsa magáról, hogy ért a lóhoz, azt meg főleg ne, hogy szereti a lovat, még akkor sem, ha ő a HAGYOMÁNYŐRZŐ HUSZÁR

 Nem gondolok arra, hogy Magyarország lejáratása lenne a svédek célja, de ha netán tévednék a „huszárok” alapos okot szolgáltattak. Egy normális gondolkodású, lóhoz értő ember számára már a kilencezer km- is állatkínzásnak tűnik, minden kínzási célzat nélkül is. Mellesleg a svédek korrektségét én nem vonom kétségbe!

 Néhány kommentet idéznék, (a neveket szándékosan kihagytam ugyani nem feszültséget akarok gerjeszteni) bár a vélemények nagyon megoszlanak:

Valószínűleg a miniszter úr és a polgármester úr is "lovakhoz értő és azokat szerető, megbecsülő ember". Ez az e tárgyban tett megnyilatkozásaikból egyértelműen kiderül. Egyébként is, ekkora baromságot, mint ez az északi portya, már rég hallottam. Nem a 19. században élünk. Minden országban van hagyományőrzés, de érdekes módon ilyen ökörséget nem nagyon találnak ki máshol. Talán mert jobban szeretik ennél a lovaikat és jobban is vigyáznak rájuk? Úgy mellesleg meg mit szólnánk mi ahhoz, ha mondjuk osztrák lovasok egyszer csak korhű labanc ruhában végigjárnák kis hazánkat, pusztán hagyományőrzés okán? Mert náluk meg az számít hagyományőrzésnek.

Megnéztem a képeket. Ha ez tényleg igaz, márpedig ezek szerint az mert senki sem cáfolja, akkor legszívesebben nagyapám kezére adnám a két "huszárt" is meg az államtitkár "urat" is. Az öreg 14 éves korában lett családfenntartó, miután a bátya elesett az olasz fronton. Már nem él de italnál jobban csak a lovait szerette. Addig hajtaná a díszes kompániát míg úgy nem néznek ki mint a lovak és meg is érdemelnék.

Egyet értek, továbbá megnéztem a képet arról a szerencsétlen állatról. Érdekes, hogy ők vigyáztak a lovak egészségére. Belegondolni is szörnyű, hogy nézne ki ez a szegény pára, ha nem "vigyáztak" volna rá "féltő szeretet"-tel! Ilyenkor azért fohászkodom, nehogy ilyen "gondos" ápolók kezébe kerüljek, ha egyszer rá lennék utalva! Bár ez még undorítóbb, mert én tudok szólni, védekezni, de egy kiszolgáltatott állat NEM!

Kilencezer km lovagolni "huszárkodni" a mai Európában ez nagy marhaság. Különben meg a miniszternek erre a képre kellett volna ránéznie: http://nwt.se/dalsland/article1132533.ece De leginkább nem ilyen műbalhézó, búsongó, romantikus köldöknézegető baromsággal kellene foglalkozni a magyar huszároknak szép hagyományai VOLTAK. Szép volt, jó volt, elmúlt, a jövőbe kéne nézni nem a múltba meredni.

Nincs veszélyesebb, annál, ha a tudatlanság magabiztossággal társul. nem elég, hogy a huszárok leégették magukat és az országot?
Hát persze, hogy elcsodálkoznak a svédek amikor meglátták ezeket a lovas huszárokat mivel ilyesmit ők még nem láttak.

Hol lovagolnak ezek a "huszárok, mivel tele van autóval minden út, autópálya mellet tilos, nagyobb utakon szintén hol "parkoltak" esténként? A zabot meg egyebet hol tartottak, a lovaknak víz kell stb.

Szerencsétlen lovak nem tudták, hogy egy igazi MAGYAR lónak hogyan illik kinéznie a HAGYOMÁNYOK szerint. Ők csak épp félholtra voltak hajtva, mert a lovasokon (és sajnos még másokon is) van a szemellenző....

Gondolom mind az előző hozzászóló, mind Hende látta, hogy a lovak milyen állapotban voltak.

Valóban, a Magyar Huszárok, de még más ország huszárai is szeretik a lovukat, mint legközelebbi társukat. Ezek az emberek tisztelik országuk és őseik hagyományát és a teljesítményüket mindenképpen dicséret illeti úgy huszárt, mint lovat! Egy félreértésről lehet szó, amire sajnos egyes rosszindulatú emberek politikai okokból nagyon hamar rákaptak és megaláztatták híveikkel ezen nemes embereket.

Tisztelt Svéd Nagykövet !
A magyar Huszár az egyik legjobb lovas katona a világon. Ezt nem mi magyarok mondjuk magunkról, le van írva Francia és Angol hivatalos hadi oktató könyvekben. Az Önök állatvédője egy lovakhoz nem megfelelően értő ember.. Ezek a katonák több ezer km-t lovagoltak ezekkel a lovakkal. Mi 3 ezer éve szeretjük a lovakat. Értünk a lovakhoz. Ilyen probléma előfordulhat egy 100 km hosszú lovas túrán is. Kérem, legyen szíves közbenjárni azért, hogy a ló mihamarabb meggyógyulhasson és a magyar huszárok folytathassák szép hagyományőrző útjukat Európában. Köszönettel: Egy büszke magyar ember, akit személy szerint megsértettek a svéd hatóságok.
A "beszűrődés" gyulladásos eredetű elváltozás, akinek a lábán volt már pl. körömágygyulladás, vagy visszérgyulladás, az tudja hogy mit jelent. Hülye jogszabályért nem kell messzire mennünk. Huszárainknak szerencséjük volt, ott korrigáltak 3 nap alatt, nem úgy, mint felénk szokás: nálunk 2-3 év előzetes után, a bíróság szokott "korrigálni". Amíg mi - átlagosan - alig élünk jobban, mint náluk a háziállatok, addig csak csendben kellene kritizálni őket.

Az csak nekem tűnik fel, hogy ha valaki bármilyen negatív észrevételt mer tenni a magyarokról, az hülye, buta, megtévesztett, hazug és a nagy Magyar nép ellensége?

Teljesen tökéletlen virtuskodás, magamutogatás, hencegés ez az egész múltba révedő bús, bocskoros (huszárkodós) magyar. Mármint a horthysta magyar. Az, az orbáni fajta, aki ahelyett, hogy a népe gazdasági felvirágoztatásán fontoskodna, az ilyen Hende-félékből (és az un. huszáraiból) csinál hülyét.
Így visszük ismét azt a hírünket, aminek eredményeként - jó esetben - a hátunk mögött ránk csodálkozik a fél, vagy az egész világ. Ennyire rossz híre még soha nem volt a magyarnak...

Elmagyarázták az okos svédnek, hogy a Magyar Huszárok értenek a lovakhoz és nem állatkínzók és ezeken a lovakon több tízezer km-t megtettek már...idióta túlbuzgó jelentgető...

Én meg azt mondom, hogy Hende Csaba és Talabér Márta beszél méretes nagy hülyeséget! Aki nem hiszi, hogy teljesen leromlott állapotban voltak a lovak, az nézze meg a róluk készült fotókat, különösen a második képen látható szürke ló néz ki szánalmasan. Én ezek láttán a svédeknek állításának adok hitelt, nem pedig a két "nemzeti hagyományőrzőnek" felmagasztalt csavargó államilag megtámogatott hazugságaink. http://vastagbor.blog.hu/2012/07/05/huszaros_pr-akcio#comment-form

Gondolom, svéd barátainknak az tűnt fel, hogy a lovakat nem rendes, fürdőszobás apartmanban szállásolták el, nem hallgathatták kedvenc zenéjüket és nem kaptak naponta tiszta ágyneműt. Ahogy a baromfi-tartási rendelkezéseket elnézem...

XXXXXXX ugye nem azt akarod mondani, hogy a mostani lovas szakemberek mindegyike tök hülye a lovakhoz? Ráadásul nem csak kis hazánkban, hanem mindenhol, ahol ma nem hadi célokra tenyésztenek lovakat? És csak ez a három lovas az, aki széles e világban tudja, mi kell a lónak?
Úgy gondolom, én elég kulturáltan fejtettem ki a véleményemet mostanáig, nem kéne betámadnod és nem csak engem sértened, hanem az egész lovas társadalmat. Nem kívánok erre a szintre lemenni. Minden esetre próbáld megérteni, hogy ma már mások a lovakkal szembeni követelmények, más a tenyésztés célja, ergo másmilyenek a lovak is. Amit Te mondasz, az kb olyan, mintha a mai embert kiraknád a dzsungelbe minden nélkül azzal, hogy hát valamikor tök jól elvolt a gyűjtögetéssel, biztos most is megy neki. Aztán csodálkoznál, hogy éhen halt. Egyébiránt az én dédnagyapám is huszár volt, a kedvenc lovának a patája a mai napig is megvan kipreparálva. És jobban tisztelte a lovakat, mint ez a 3 ember. Vagy mint Te.

"Minden szakmabeli ismerősöm erősen fel van háborodva ezen az egészen, mert a mai lovak nem erre vannak tenyésztve, nem alkalmasak ilyen "túrázásokra"." < Na, pontosan ezen kellene elgondolkozni! Akkor nem a mai tartásban, és a "szakértelemben" van a hiba??? Mert hogy egy lónak, az a napi távolság, amit ők megtettek, annak kutya fülének kellene lennie! Ez most olyan, mintha egy Magyar Vizslára 20 év múlva azt mondjuk, hogy "hát azért nem kellene elvinni vadászni, mert a Vizsla ma már csak labdázni szeret, vadászat közben megijedhet a vadtól." Abszurd! Nem felháborodni kell, hanem a problémát a gyökereknél kezelni. Tenyésztés, tartás!

Ha ma a lovak erre nem képesek, akkor engedd meg, hogy megkérdőjelezzem a "szakemberek" szakértelmét, jó? A nagyapám korában bármelyik ló ezt teljesíteni tudta! Nagyobb felszereléssel! Mint említettem, Huszár volt.
A szakmabeli barátok, melyike kelt feküdt már heteken át lovaival, szabad ég alatt? Remélem nem arra akartál rávetíteni hogy ők többet tudnának a lovakról, mint az aki a szó szoros értelmében együtt él azokkal? Hát nem pont ők mondják, hogy lovaik alkalmatlanok???
Ezek lovasok lovai mint említettem, már nem egyszer bizonyították, hogy alkalmasak! És minden felháborodás mellett, még mindig nem tudni, kié az a ló a képen és ha az övék, akkor mi történt vele! Csak mert a többi ló teljesen jól van!

Megszólítva érzem magam, ezért gondoltam leírom, hogy én mit nem értek ebben a szájtépésben. Előkerült ez a kép, amin állítólag Csepinék egyik lovát látjuk. Szerencsétlen pára tényleg nagyon rosszul néz ki. De mi bizonyítja, hogy közük van ehhez a lóhoz? Mert egy svéd oldalon a témához csatolták? Kételkedni kell benne, hogy Rakonczay Gábor átkenuzott az Atlanti óceánon, de nem lehet kételkedni egy ilyen kép hitelességében, hanem egyből a honfitársaink torkának kell ugrani? Én inkább ezen gondolkodnék el...

"De ha már valaki belevág egy ilyenbe, kutya kötelessége megfelelően táplálni a lovat, és ha egy állatorvos azt mondja, hogy nem mehet tovább, akkor azt kötelessége tudomásul venni és betartani. Nem pedig olyan baromságokat mondani, hogy a svédek nincsenek hozzászokva a szikár lovakhoz."
Ami azt illeti, a képen látható ló tényleg elég "szikárnak" tűnik:
http://nwt.se/dalsland/article1132533.ece Az összes szájtépést nem értem ezzel az üggyel kapcsolatban. Mármint derék huszárjaink önjelölt ügyvédeit. Ezzel a lóval nem csak az a probléma, hogy a patája beszűrődött, hanem arra készül, hogy végelgyengülésben beadja a kulcsot. Ha valaki erre a lóra fel akar ülni, és még több ezer km-t meg akar vele tenni, igenis kimeríti az állatkínzás fogalmát. Jelen állapotában kolbásztölteléket sem érdemes belőle csinálni. A svédek hozzáértését meg tényleg nem érdemes kétségbe vonni, elég megnézni, hány világversenyen (olimpia, Vb) értünk el kiemelkedő eredményt az utóbbi 50 évben pl. military lovaglásban, pedig ezeken minden igazi lovasnemzet ott van (ausztrálok, új-zélandiak, amerikaiak, németek, hollandok, britek, svédek stb), csak magyart nem látni. Szerintem az egész országban nincs olyan ló, amivel teljesíteni lehetne egy ilyen pályát, nem hogy időre...

Ezért is vagyok kíváncsi arra, hogy végül mi lesz. Ha továbbengedik őket, akkor tényleg nem csupán lelkes amatőrök, ha nem, akkor meg azok. Az a lepusztult lovat ábrázoló kép meg lehet akár megvezetés is. Szerintem nem csak a magyarországi média képes arra, hogy máshonnan származó "adalékokkal" tupírozzon fel híreket. A magam részéről nem török pálcát fölöttük, már csak azért sem, mert meglehetősen szórványosak az információink...
Egyébként egy ilyen szituáció nagyon jó alkalom lehetne pozitív értelemben kapcsolatok építésére, de ehhez persze nem a Hende féle "Ezek hülyék!" hozzáállás kell.
Egyébként ha jól értettem, Csepin nem a svéd állatorvosokról mondta, hogy nincsenek hozzászokva a szikár lovakhoz, hanem a feljelentő hölgyről.
Végezetül csak annyit, hogy ha az ellenérzésüket a többiek is képesek lettek volna hozzád hasonló stílusban megfogalmazni, akkor ez egy sokkal élhetőbb ország lenne...

XXXXX én viszont kb 20 éve foglalkozom lovakkal. A shagya arab lovak valóban ideálisak a távlovaglásra, csakhogy legjobb tudomásom szerint egy távlovas verseny sincs, amelyik 9000 km hosszú lenne. Ráadásul igen szigorú szabályai vannak a lovak egészségét illetően, és X km-enként ellenőrző pontok vannak, ahol állatorvosok nézik a lovak pulzusát, stb. És az állatorvos dönti el, hogy folytathatják a versenyt, vagy sem. A lovasnak pedig kutya kötelessége elfogadni az állatorvosi döntést. Olyan lovat pedig, amelyik így néz ki, egy távlovas versenyen sem engednének elindulni. Azt pedig továbbra is fenntartom, hogy attól, hogy valaki egyszer már csinált egy baromságot és szerencsésen túlélte a ló, attól az még baromság marad. Arról nem is beszélve, hogy derék honfitársaink még a svéd állatorvost is félre akarták vezetni, egy sérülést akartak eltitkolni, csak nem jött össze, mert az állatorvos nem volt sem vak, sem hülye. Azt is fenntartom, hogy az ilyen "túrák" pusztán az önmegvalósítás eszközei, és semmi közük a ló szeretethez. De ha már valaki belevág egy ilyenbe, kutya kötelessége megfelelően táplálni a lovat, és ha egy állatorvos azt mondja, hogy nem mehet tovább, akkor azt kötelessége tudomásul venni és betartani. Nem pedig olyan baromságokat mondani, hogy a svédek nincsenek hozzászokva a szikár lovakhoz. Jelenleg sajnos sokkal fejlettebb a lovas kultúra Svédországban, mint nálunk, úgyhogy tán oda kéne figyelni arra, amit mondanak.

Van az oldalukon egy angol nyelvű cikk, amiből az derül ki, hogy a lovak shagya-arab fajtájúak. Erről a fajtáról úgy tudom (bár nem vagyok szakértő), hogy távlovaglásra ideális.
Abban nem értek veled egyet, hogy a több hosszú túra nem árulna el semmit az illető lovakkal kapcsolatos tudásáról. Azt mondjuk jó lenne tudni, hogy ugyanezekkel a lovakkal voltak e, mert ha igen, akkor az számomra bizonyítja a rátermettségüket. Azt elhiszem, hogy manapság nem általános, hogy egy ló ilyen kihívásokkal szembesüljön, ezért tartom teljesen logikusnak, hogy vigyáznak a lovaikra. Valószínűsítem, hogy az előző túrákat is ezekkel a lovakkal teljesítették.

XXXXX abban igazad van, hogy a "ki engedheti meg ezt magának anyagilag" kérdéseknek nincs itt helye, és az ilyen megjegyzések tényleg csak rosszindulatú, irigy hozzászólások. De viszont azzal nem értek egyet, hogy csak azért, mert már harmadszor tesz meg ilyen távot, meg azért, mert az Egri vitézlő oskola tagja, attól rögtön jó lovas szakember is. Nekem sajnos pont az ellenkezője jön le belőle: azért kell a ló, mert egy eszköz ahhoz, hogy önmegvalósítson. Minden szakmabeli ismerősöm erősen fel van háborodva ezen az egészen, mert a mai lovak nem erre vannak tenyésztve, nem alkalmasak ilyen "túrázásokra". Egyet érnek el vele: ezek a lovak sokkal hamarabb fognak "leamortizálódni", mint egyébként kellene. Nem attól szakember valaki, hogy felül a lóra és megy.

Csak ismételni tudom a korábbi hozzászólókat, de megteszem, mert egyesek ignoralni látszanak az egyetlen tényt amit az ügyről tudhatunk: http://nwt.se/dalsland/article1132533.ece hazánkat ismét sikeresen lejárató hazánkfiait meg azért engedtek el, mert egyrészről a szándékos állatkínzást (azaz hogy kifejezetten azzal a céllal szándékoztak lelovagolni 9000 km-t, hogy az állatoknak rossz legyen), nem látta indokoltnak a hatóság. Más részről pedig az is nyilvánvaló volt, hogy ártalmatlan, szánni való bolondokról (ugyan kit érdekel egy modern országban egy 9000 km-t lelovagoló múlt századi maskarába öltözött kelet-európai katona?) van szó, akiket egyszerűbb futni hagyni mint vesződni velük.

Sajnos ez nem hülyeség. Ezek tudatlanság, rosszindulat, irigység, frusztráltság szülte megjegyzések, amik jól mutatják a mai magyar társadalom szellemi/erkölcsi nívóját. Valahol a bányászbéka segge alatt jó sokkal...
Ez a két jóember is hagyományőrzőként semmi más nem lehet, csak mocskos fidesznyik, amelyik összelopta csalta a pénzt erre a fölösleges baromságra. Csodálom, hogy még nem jelentkezett valami jól értesült, aki megmondja a frankót, hogy kamu a 3000 km, a 80%-át vonattal tették meg. Vagy valami hasonló épületesség. Itt tartunk. Sajnos.

 „Útjuk célja, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat, népszerűsítsék a lovas sportot, a tartalékos katonai szolgálatot,” Nemzethalál. Lejáratás lett belőle.
Kis hazánkban miért nem lehet a fenti célokat megvalósítani? Nekünk szól, rólunk szól.
Erről a Don-kanyarba kizavart katonáink esete jut eszembe. Ott akarta a nagy-nemzeti kormányunk megvédeni Nagy-Magyarország határait. Pedig volt egy kiépült Árpád-vonalunk is. Ja, hogy a nácik követelték. Kiváló alkalom lett volna a kiugrásra!

Az egyik lovas immár a hetedszerre tesz meg ekkora távot. A másik az Egri vitézlő oskola egyik tagja. Semmi kétség a felől, hogy nem ismerik a lovakat, vagy nem tudják gondozni őket. 2 lovas, 4 lóval indult.
Na most az egyik legyengült, már ha az a képen látható ló az. Nem tudni mi történt, úgyhogy talán először is ne marcangoljuk szét Magyar társainkat. Svédországban ez az eljárás már a legkisebb gyanú felmerülésével bekövetkezik. Viszont az, hogy máris szabadlábon vannak, erősen cáfolja a Huszárok hanyagságát. Itt valami egész másról van szó, mint gondatlanság vagy állatkínzás.
Ami meg a Magyar Huszár kultúrát illeti, lovas társaink ott hibáztak, hogy elindultak. Ahogy elnézem, a Magyarok jelentős többségének halvány elképzelése sincs róluk, ellentétben a külföldieknek. Ahol mai napig őrzik és alkalmazzák a huszárságot! A világ 34 hadserege vette át a magyar huszárság katonai eljárásait, öltözékét, felszerelését. A magyar huszárok képezték ki a helybeli katonákat, Európa valamennyi országában. A lovas hadviselést teljes mértékben átformálták, a magyarok segítségével, tanulva a magyar huszártisztektől. Nagyapám még volt huszár. A lovait bárminél és bárkinél jobban szerette és tisztelte és ha azok ettek vagy pihentek, csak suttogva kérdezhettem tőle. Erősen kétlem, hogy aki ilyen módon foglalkozik a hagyományok őrzésével, ami példás, az hanyagul bánna a lovával, főleg úgy, hogy az út felét sem tették még meg, hisz 8 hónapig tart az! Itt valami más történt, és azért vegyük figyelembe, hogy ők kértek segítséget a helyiektől, mert látták, hogy gyengül a ló! Csak ezután következett az ott KÖTELEZŐ eljárás!
Ahogy elnézem a madzsar vándorbohócok ismét megmutattak "hagyományőrző portyájukkal" hogy milyen lovas nemzet is a magyar. Nos, ebből a nyugati világ csak annyit von le, hogy ez a nép mit sem változott az elmúlt évszázadok alatt. Ugyanolyan barbárok, mint régen voltak. Ez aztán a kapcsolatépités. Ezeknek ló nem való.

Ha ez valóban az egyik ló lenne, amit kétlek, akkor nem hiszem, hogy két nap után elengedték volna a lovasokat. Ugyanis a képen látható jószágra tényleg állatkínzás felülni. Nem kerek nekem ez a sztori sehogy sem... Bírom az ilyen párhuzamokkal való érvelést; semmi közünk ahhoz, hogy a svédek mit csinálnak az állatvilágukkal, attól még ezek a lovak elég rosszul néznek ki. Ennyit a hagyományokról, jó hírről. Kapcsolatot azért ismét ügyesen tudtunk teremteni... (Már ha hinni lehet a wwww által linkelt képnek)

A svéd cikkben 3 lovasról van szó (2 férfi ,1 nő) és 4 lóról. Itt egy link, szerintem még a laikusok is el tudják dönteni, hogy valójában milyen állapotban lehettek a lovak. (van kép) Ezek tükrében adjanak hálát az égieknek, hogy ennyivel megúszták... http://nwt.se/dalsland/article1132533.ece

Arab közmondás: A józan ellenség hasznosabb, mint egy tudatlan barát: akinek egyáltalán eszébe jutott, hogy ilyen módon öregbítse Magyarország hírnevét annyira tudatlan lehetett, hogy maga alatt vágta a fát. Most szaladgálhatunk legalább a régebbi alacsonyabb szintre emelni hazánk hírnevét

"Útjuk célja, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat" Mondjuk lehet hogy "rossz" helyre mentek. Ilyen nagyeszű hagyományokkal még a Lajtán túlra sem érdemes elmenni. Mert nem díjazzák! Amúgy "lovas hagyományaik" vannak a Labancoknak is.
Már máshol, korábban is elmondtam, de megismétlem többek között xxxxxx-ék kedvéért, kb 20 év lóval való foglalkozás után: Régen a katonalovakat külön tenyésztették arra, hogy bírják a hadviseléssel járó megterhelést, mert nem minden ló volt erre alkalmas már akkor sem. Pl a Nonius fajtát a tüzérség részére tenyésztették, mert az rendelkezett olyan adottságokkal, ami megfelelt erre a célra. A mai lovak már nem alkalmasak ilyen hosszú "túrákra". Arról nem is beszélve, hogy régen a lónak szinte nagyobb megbecsülés járt, mint egy embernek. Pl olvastam egy korabeli katonai kézikönyvben, hogy amikor a ló pihent vagy evett, az istállóban teljes csendnek kellett lennie, hogy ne zavarja semmi. Lehet azt is mondani, hogy honfoglaló eleink is lóháton érkeztek, de az is egy másik történet, azok a lovak is teljesen mások voltak. A békés célra használt lovak esetében pedig ilyen hosszú távnál bizony váltották a lovakat, erre külön állomások voltak, pl a fogadók rendelkeztek váltó lovakkal. Ami ezt a "hagyományőrző túrát" illeti, ez itt nem a lóról szól, hanem önmegvalósításról, arról, hogy majd mi megmutatjuk, hogy meg tudjuk csinálni. Csakhogy a lovakat elfelejtették megkérdezni arról, hogy ők is akarják-e. A ló nem tárgy, nem sporteszköz és nem jármű, hanem egy intelligens élőlény, aki függ az embertől. Ezzel visszaélni az én, mint lovas szememben bűn. Svédországban pedig jelenleg igen aktív és nagyon eredményes lovasélet van, sajnos kicsit jobban értenek a lovakhoz, mint mi, az állítólagos lovas nemzet, és jobban is bánnak velük. Az állatok jóléte mindenkor az ember felelőssége, és aki önös érdekből veszélyezteti azt, az én szememben nem lovas ember, akármit is mond.

Kedves Mindenki! A svéd sajtó információi szerint (július 4-i adatokról van szó), a magyar huszárokat felmentették a vádak alól és szabadlábon vannak. A lovakat teljes regenerálódásukig (kb 1 hétig) hatóságilag ápolják, valamint kivizsgálják őket, hogy ténylegesen van-e valami betegségük avagy sem. Háttérinformációként közölném a cikkhez, hogy Svédországban az állatok ellen elkövetett bűncselekményeknek és visszaéléseknek szinte súlyosabb büntetése van (kis túlzással), mint az ember ellen elkövetetteknek.

Nagyon ritka esetben, gyors hadjáratokban történhetett olyan, hogy pár száz kilométert kellett pár nap alatt megtenniök a huszároknak. HA A HUSZÁROK EGY LÓVAL FURIKÁZTAK VOLNA , AZ ELSŐ ROHAM VAGY SÁNTULÁS UTÁN GYALOG MARADTAK VOLNA: A FEGYVERNEMHEZ HOZZÁTARTOZOTT KELLŐ LÉTSZÁMÚ CSERELÓ ÁLLANDÓ BIZTOSÍTÁSA AZ EXPEDÍCIÓ TERMÉSZETÉTŐL FÜGGŐEN. Ez bizony hozzátartozott a hagyományhoz. A svédek helyesen jártak el.

XXXXX bocs, de a képen Hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin van, ami viszont nem védett. A zsírjáért és a húsáért halásszák a kép linkjében feltüntetett Hvalba községben, ami viszont Dániában és nem Svédországban található. Ez kb. olyan, mint nálunk betiltani a disznóvágást. Egyébként a Feröer szigeteken szigorúan szabályozva van a cethalászat, kb.évi 900 db-ot engedélyeznek, és szigorú börtönnel büntetik a szabályszegőket. Azért tartóztatták le őket mert a bejelentés szerint a lovakon sérülések láthatóak, alultápláltak és tetvesek. Nagyon nem részletezték, de majd úgyis kiderül, hogy csak pár túlbuzgó és hozzá nem értő lakos pattogott vagy a lovasok valóban "kicsit" nemtörődömök voltak a cél érdekében. Az ártatlanság vélelme megilleti őket! És a svédek biztos alaposan kivizsgálják a dolgot. És nem a politika alapján döntenek, mint akár nálunk is előfordulhatna...

Valószínűleg nem rosszindulatból, hanem valóban, azért zárták be őket, mert a lovak olyan állapotban voltak. El tudja valaki képzelni, hogy egy jólétben élő svéd azzal tölti az idejét, hogy egészségesnek kinéző lovak lovasait jelent fel? Ez alapján inkább a "hagyományőrzők" hozzáértését vitatnám. Az ő agyukban a hazafiasság győzedelmeskedett a józanész felett. Ismerünk ilyeneket itthonról.

En nem törnék pálcát a magyar huszárok mellett - csak azért mert magyarok. Nem ismerjük a másik fel véleményét, csak a "sértett" elmondásából, ami egyáltalán nem ad objektív képet. Senki nem látta a lovakat közülünk. A svéd állatorvos szerint a lo(vak) gyenge(k), vagy beteg(ek). Első blikkre nincs ok kételkedni abban, hogy egy igazságügyi állatorvos rosszul mérne fel a helyzetet, vagy egyáltalán nem értene a szakmájához. A huszárok meg lehet, hogy lovagolni tudnak, de nem feltétlenül ismerhetik egy ló szükségleteit - talán nem véletlenül volt szokás anno a cserelovak rendszere? 3000 km 90 nap alatt pihenő nélkül is napi 30-35 km, gondolom felszereléssel stb.-vel, az meg sétálós tempóban is 10-12 órás menet naponta. Persze ha csak odafele mennének a lóval, akkor érthető lenne, de ha vissza is akarnak velük ballagni, akkor azt is illene számításba venni (a Himalájára se elég felmászni, onnan le is kell jönni). Ha a ló éppen kibírja a célig, az meg nem jelenti azt, hogy visszafele is bírni fogja? A lényeg, hogy azért jó lenne megismerni a valódi körülményeket is, mielőtt nagyon a huszárok védelmére kelnénk. A magyarok jó hírét mar sikerült terjeszteni, akkor talán a lovak iránti szeretetüket is fogadjuk kétséggel.

"Útjuk célja, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat, népszerűsítsék a lovas sportot, a tartalékos katonai szolgálatot, valamint jó hírét vigyék az országnak, és kapcsolatokat teremtsenek." Nos ezen célok közül kettő teljesülni látszik, ha nem pontosan úgy is, ahogyan azt tervezhették. Kapcsolatot valóban teremtettek, hát a "jó hírünk elvitele" ...khmm,.... khmm, talán nem teljesen sikerült, de hírünk az mindenképp kelt!
Az viszont nem teljesen világos számomra, hogy milyen huszárhagyományokat is elevenítgetnek Vikingföldön? A tartalékos katonai szolgálat népszerűsítése meg végképp eszement dolognak tűnik a lovaglás apropóján! Mindenesetre elgondolkodtat, kik engedhetnek meg ma Magyarországon maguknak ilyen nagy költséggel járó "kedvtelést'" és miből? Mert az átlag magyarnak kenyérre is alig telik....... Számomra innentől a dolog öncélú, magamutogató, ellenszenves.
Remélem, majd buszoznak vagy vonatoznak a fijjug visszafelé mert a svédeknek lesz annyi eszük, hogy helyén kezeljék az eszementeket.

Jaj szegíny huszárokkal must mi lészen? Mit kóbászoltak a skandinávoknál? Így jártak. A lovakat sajnálom a svédek meg jól tették.

Javaslom, hogy akkor ne egyen semmilyen magyarországi hústerméket, vegye és egye inkább a brazil csirkét és társaikat a hipermarketekből... Amúgy egy rendes tanyasi gazdaságban mindig az állat az első. Ő kap enni, inni először és utána jön a család. De gondolom, panelban a 8. emeleten ezt nem tanulta... Mert az állatkínzás az északi népeknél ismeretlen...
A lovak a hosszú út után teljesen lesoványodtak, patáik elkoptak, hólyagosak lettek, a testüket pedig tetvek lepték el. A helyszínre érkező állatorvos szerint legalább két hónapig pihenniük kell." "egy lovardában kértek segítséget az egyik lesántult ló lábának ellátásához ... de az nem teljesen gyógyult meg" Mi a gond a svédek hozzáállásával? Majd folytatják az útjukat, ha az állatorvos azt mondja, hogy lehet.

"A huszárexpedíció egyik résztvevője, Csepin Péter azonban azt mondja, felesleges volt a hatósági eljárás megindítása, mert a csapat magától állt meg Amalban azzal a céllal, hogy az állatokat pihentesse, és gyógyítsa. Szerinte a helyiek az ottani elhízott hobbilovak miatt rosszul ítélték meg a hosszú úton edződött állataik állapotát."
Na , ennyit a svédekről...

Ami a magyar történelmet illeti...nézzetek végig egy igazi, magyaros tanyai disznóvágást...ebből kitalálhatjátok az egész "magyar lelkület" minden finomságát...és rácsodálkozhattok az egész történelmünkre, amit van-volt szerencsém összehasonlítani a többi népekével.. érdekes módon hasonlóak. Egy "igazmagyar" disznóölésen nyoma nincs annak a kábító fogónak ami már kötelező lenne!!! ha nem visit a disznó ammmmán nem is disznóölés! Az állatszeretettel tényleg baj van de úgy érzékelem ez azért kedvezően változik gyárilag barmok meg mindig lesznek.

Szinte éreztem, hogy lesz néhány negatív kommentező, akinek valamiért nincs ínyére az, ha hazánkban valaki valamilyen nagydolgot ér el. Állatkínzás semmi képpen sem történhetett, mert ez az ember és csapata, akik életük nagy részét lovak társaságában töltötték, meg tanulták tisztelni az állatokat és a természetet, úgyhogy nemigen fogják megalázni a lovaikat. Ez pusztán rosszindulatúság! Rosszindulatúság és irigység az is, hogy egyes kommentezőknek nincsen ínyére, hogy miből fedezi ennek a "haszontalan" útnak a költségét és miért nem dolgozik, meg ez állatkínzás! Van olyan, aki a pénzéből méregdrága sportautókat vesz, hogy minél több ember lássa, hogy ő mennyire gazdag és milyen nagy tekintélye van és van olyan, akit nem érdekel, a fényűzés inkább elzárkózik a sok egymást marcangoló irigy emberek világa elől.

Azt vajon tudja é valaki az itten szólók közül mi is a hivatalos vád! Úgy értem a rendőrség hivatalos verziója...Szóval senki,erről ennyi.

Akkor szerinted a ló Csak arra jó, hogy a fúl gazdagok és az úgynevezett állatbúzik, lovardába mutogassák egymásnak? Képzeld el a lovon lovagolni is lehet, bár ez egyeseknél kimeríti az állatkínzás fogalmát.

Teljesen igazat adok XXXXXX-nak, de azt kell, hogy mondjam XXXXXX kommentje is minimum ippon értékű. Egyébként homályosítson fel valaki, hogy milyen, huszár és lovas hagyományokat kell feleleveníteni nekünk pont Svédhonban, arról nem is beszélve, hogy miért lesz ettől népszerűbb a tartalékos katonai szolgálat?? A jó hírünknek, kapcsolataink ápolásának sokkal több jót tenne a "demokratikus észheztérés", főleg az említett ország jelenlegi berendezkedését, értékrendjét és szociális érzékenységét figyelembe véve.

"Sajnos a magyar emberek többségéből kiveszett az állatszeretet."
Ez a kijelentés légből kapott marhaság !
"Menjen gyalog a huszár.."
Ennyire demagóg és kretén hozzászólást csak olyan ember tesz, aki nem ismeri a Magyar történelmet. Majd akkor jár gyalog a Magyar huszár, ha az angol királynő testőrsége végleg megszabadul a medvekucsmától.

Ti gondolkozni is szoktatok, vagy csak a fröcsögés megy? 90 nap alatt tettek meg 3000 km-t. Ez mióta meríti ki az állatkínzás fogalmát?! Szegény kisz nyunyi-munyi lovackáknak cak szétálgatni szabadgat? Napi 6-8 km, nehogy elkopjon a kisz patáckájuk? Uram Atyám!

Ki a fene engedheti meg magának ma Magyarországon, hogy felmondjon a munkahelyén és mindenféle önhitt bajnok módjára csavarogjon a világban. Az eszement bicikliző nő-és méltó párja is pl. világkörüli útra ment, miből?de ezek még le is járatnak minket magyarokat,akik soha nem kínoznánk ilyen hosszú út megtételével lovat. Örökre el kellene tiltani az állattartástól ezeket.

Sajnos a magyar emberek többségéből kiveszett az állatszeretet. Akkor is, ha huszáregyenruha mögé bújik. Egy huszár sosem tette volna ki ilyen nagy útra ilyen semmiségért a lovát. Menjen gyalog a huszár, ha olyan sportos és úgy szerezzen dicsőséget magának. De az országunkra ne tegyen említést, mert arra csak szégyent hoz az ilyen viselkedéssel.

Láthatóan a hülyeség nem ismer határokat.
Már a svédek is megzakkantak? Az egyik túlbuzgó feljelentget, a hivatal pedig rögtön elzár. Vizsgálódni tetszettek?

 Vissza a Hírek-hez

 

                                                                                                

e-mail

averzio@gmail.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK

   AVERZIO-FOTO Saját, egyéb képalbum 

 

 

 

 

http://www.lovasszovetseg.hu/

Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete

 Díjugrató eredmények

 Military eredmények

 Díjlovaglás eredmények

 Fogat eredmények

 

http://dijugratas.lovasszovetseg.hu/

http://military.lovasszovetseg.hu/

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu

 EVENTING

 Zala megye lovasoldala

 Lovasok.hu

 

a LOVASÉLET-ben 2000 és 2009 közt megjelent írásaim.


 

 

Tartalom


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt