somogyifoto

Tartalom

 

 

 Bemutatkozás

 ELÉRHETŐSÉGEK

HÍREK

 KÉPTÁR tvn.hu

 KÉP nézegető

 

 SZERZŐI JOGOK

A londoni olimpia résztvevói 2012

 

 

 

 

 

 

CIKKEK,

TUDÓSÍTÁSOK

Díjlovaglás:

 

 

 

 

Díjugratás:

 Military:

 Fogathajtás:

  Western:

  Nagy elődök és jelenlegi prominens lovasok

  Vasi lovasok arcképcsarnoka:

 Vasi lovasok archív fotói:

Vas megyei lovasok archív

 Egyéb szöveges dokumentumok

 

Nosztalgia díjugratás

Videók

 

 
NAPTÁR
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
METEOROLÓGIA

  

 

           TÉRKÉP

ÚTVONAL TERVEZÉS

 

 

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-04-14
 
Ha kevés a mondanivalód!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene
 
-A fogathajtás története-

A fogathajtás története

 

A mai világban elengedhetetlen szükségünk van a gyors, praktikus járművekre, de mégis a csillogó-villogó szuper csodák sem feledtetik velünk a hagyományos közlekedési eszközt, a lovat. A lovassport benne a fogathajtás ősidőkre tekint vissza, még akkor is igaz ez, ha a modern szervezett sport alig több mint 100 éves múltra tekint vissza. Ki ne emlékezne a történelmi filmek lovas-, és kocsiversenyeinek hőseire. Honfoglaló őseink is lovon, szekereken - a teljesség igényével azt azért itt és most jegyezzük meg, hogy abban időben a szekereket ökrökkel vontatták - érkeztek ide a Kárpát medencébe. A korábbi századokban a fő közlekedési eszköz a ló és lóval vontatott szekerek voltak. Magyarország városi és vidéki útjain még a XIX században is sőt még a századfordulón is sokféle fogatolt jármű: úti hintó, batár, konflis, fiáker, postakocsi, tárkocsi, parasztszekér közlekedett. A lovasemberek között szinte mindig volt verseny, vetélkedés, kié a legszebb fogat, lovak, szekér, hintó, avagy kié a leggyorsabb fogat. Versenyszerű keretek között a modern sport időszakában került a lovassport. Fogathajtás előde az un. távhajtó és ügyességi versenyek voltak. A lovak a XX. század második feléig szinte mindenütt munkaeszköz volt, szántottak, vetettek, vásárra jártak, a hadseregben is vontatásra használták. Az ipari forradalmat követően, majd a második világháborút követő robbanásszerű gép-, benne járműipari fejlődéssel párhuzamosan visszaszorult a minden napos életet szolgáló fogatos világ. ma már nem találkozunk postakocsival, úri hintóval, a városi fiáker és a konflis is csak turistalátványosság maradt.

A kisparaszti/ a háztáji/ gazdaságokban, és az erdőgazdaságoknál, létrejött TSZ-eknél még néhol megmaradtak /igaz/ néhány évig csak a lóvontatású járművek, ma már lovakat legtöbb helyen sport- és turisztikai, valamint szórakoztatási célokra tartanak.

Az ókori olimpiák elmaradhatatlan versenyszámát, a fogatversenyt csak a legutóbbi időben 1970-ben tette hivatalos sportággá a Nemzetközi Szövetség /FEI/, amelynek határozata értelmében az I. hivatalos Európa Bajnokságot 1971-ben Budapesten rendezték, négyes fogat-hajtó kategóriában.

A fogathajtó sport a 60-as években vert gyökeret Magyarországon, előtte is voltak természetesen próbálkozások, de az első derby versenyt 1963-ban írta ki a szövetség, OB-t 1968-ban.

 - nemzetközi kupa verseny/ek/ -"A", "B" kategóriás-, országos bajnokság, derby, "A" kategóriás minősítő, kupa- versenyek, területi, regionális, megyei versenyek, többfordulós bajnokságok /egyes-, kettes-, és négyes fogat-hajtó kategóriában - pónifogathajtásban kettesfogat hajtó kategóriában van verseny, bajnokság ma hazánkban.

Nemzetközi versenyei

- fedettpályás - többfordulós Európa-, világkupa sorozat /négyes fogat hajtás kategóriában/.

- szabadtéren - többfordulós világkupa /négyesfogathajtó kategóriában/, Challange sorozat, Duna - Alpesi kupa /kettesfogat hajtó kategóriában/, világbajnokság / egyes-, kettes-, négyesfogathajtó kategóriákban /kétévenként/. - Európa bajnokság /1971 - 1981/ között volt megrendezve, azóta csak VB /1972-től négyes-, 1985-től kettes-, 1998-tól egyes fogathajtásban/ van és az utóbbi évtizedben a pónifogathajtás is teret követelt magának a hazai és a nemzetközi versenynaptárban. - VB, EB versenyeivel, nemzetközi és nemzeti bajnokságaival /egyes,- kettes és négyes fogathajtó kategóriákban/.

 Lebonyolítás:

- egynapos /meghívásos, általában amatőr hajtók részvételével, vagy hírverés céljából - akadály-, un vadászhajtás/

- kétnapos / területi,- megyei- versenyek, bajnokságok/ - első nap - maratonhajtás, második nap díj-, akadályhajtás

- háromnapos / hazai, nemzetközi hivatalos "A", "B" kategóriás versenyek, bajnokságok, derby/ - első nap - díj-, második nap - maraton-, harmadik nap - akadályhajtás.

 A szabályok

 A sportág fejlődésével párhuzamosan sok változáson ment át, alapjai azonban változatlanok - azaz három versenyszámból áll ma is egy, egy fogathajtó verseny - díj-, maraton- és akadályhajtásból.

 Sokáig főleg világ és Európa bajnokságokon még versenyszám volt az un. bemutatás - de ezt főleg a megítélés szubjektivitása miatt törölték, ma már csak versenyen kívül, mint egy bemelegítésként, showként rendezik meg a VB hivatalos versenyei előtt.

 Valamennyi versenyszám hibapontjainak összessége adja a végső sorrendet, - hazai és nemzetközi versenyeken versenyszámonként is, és összetettben is hirdetnek eredményt.

 Bajnokot, győztest csak az összetett eredmény alapján avatnak.

 Versenyszámok

Díjhajtás - a díjhajtás a mozgásban lévő lovak elengedettségének, hajlékonyságának, az egy-, két vagy négy ló munkájának, a jármódok szabályosságának, a feladatok pontos végrehajtásának, a hajtó szárkezelésének és hajlékonyságának a bírálata. Ezt a faladatot a már előre kiadott díjhajtó program alapján 40 x 100 méteres négyszögben teljesíti a hajtó. A négyszög bizonyos pontjai betűkkel vannak jelölve, amelyek az egyes figurák és mozdulatok pontos végrehajtásában adnak támpontot a versenyzőnek és teszik egyértelművé a bírálatot.

Maratonhajtás - a maratonhajtás az összetett hajtóversenyek legnehezebb és egyben leglátványosabb, legizgalmasabb része. A pálya öt szakaszra - "A" 6000 m, "B" 1000 m, "C" 4000 m, "D" 1000 m, "E" 8000 m - benne általában 8 épített akadály - van felosztva és minden szakaszra az iram és a távolság szorzataként un. alapidőt állapítanak meg, amelyet túllépni öt másodpercenként csak 1 hibapontért lehet. Az "A" és a "C" szakaszon még egy minimum időt is előír a szabályzat, amelynél korábban beérkezni szintén büntetéssel jár. Az "E" /corss/ szakaszon épített akadályok leküzdése a verseny leglátványosabb pontja. Az elmozdíthatatlan terepakadályok /fák, víz, gödrök.../ között az ABC betűivel kijelölt kapukon kell a fogatnak a lehető leggyorsabban áthaladnia. Mivel minden akadályban töltött másodperc 0,2 hibaponttal terheli a versenyzőt, igy itt a késedelmeskedés vagy netán fennakadás az egész versenyeredményre kihatással lehet. Pontos indulást, érkezést szakaszbírók mérik, az akadályok leküzdését akadálybíró/k/ figyelik, és fotocellás időmérővel mérik.

Akadályhajtás - a verseny utolsó napján a már megismert pályán kerül sor az összetett fogathajtó verseny "C" versenyszámára az akadályhajtásra, melynek távolsága 600 - 800 m - 20 kapuval nehezített, benne 2 - 4 összetett elem. Itt a versenykocsik, hátsó keréknyomtávjához igazított bójapárok között kell áthajtani a pályarajz szerinti vonalvezetésnek megfelelő sorrendben. A bóják tetején 1-1 labda van, s a versenyzőknek úgy kell közöttük keresztülhajtani, hogy a labda ne essen le. Az akadályokat dobogó és különféle kombinációk tarkítják, emelve ezzel a küzdelem nehézségét és csigázva a nézők érdeklődését. Itt már a végleges helyezésre következtetni lehet, ugyanis a korábbi versenyszámok sorsolással megállapított sorrendje a verseny állásának megfelelően módosul: az elején indulnak a szerényebb eredményű versenyzők és utoljára az élen álló/k/: A hibátlan és alapidőn belül hajtók között összevetés dönt a versenyszám végső helyezéseiről, de ez már a végeredményt - egyéni és csapatversenyben nem befolyásolja.

 Eredménylexikon

Abonyi Imrétől - Taczman Elekig

 A fogathajtó sport a legeredményesebb szakága a Magyar Lovas Szövetségnek, hisz versenyzői sikerszériája szinte példanélküli a hazai lovassportban.

- a FEI /1971 - 1981/ között hat Európa bajnokságot rendezett

- 15 versenyzőnk állt rajthoz a 24 megszerezhető EB egyéni és csapatéremből 18 a magyar hajtók nyakába került - 10 arany- 3 ezüst-, és 2 bronzérem ugye -fantasztikus teljesítmény, ami Dr Várady Jenő és az általa vezetett magyar hajtók dicsőséges aranyérmekkel kövezett évtizede volt, nem volt olyan EB, ahol magyar EB érem nem született volna.

- Magyarország 1971-ben Budapesten rendezett EB-t, fantasztikus közönség és sportsikerrel - egyéni I-II-III helyen is és csapatban is magyar hajtók a dobogó "Európa" tetején.

 - 16 négyesfogathajtó világbajnokságot rendezett a FEI /1972-től/

- egyéniben - a magyar hajtók 5 arany-, 4 ezüst-, és 6 bronzérmet

- csapatban                              4 arany-, 4 ezüst-, és 1 bronzérmet szereztek

- 19 versenyzőnk indult VB-ken, legtöbbször a magyar hajtókirály Bárdos György /10 VB-n/ állt rajthoz és ő legeredményesebb 2 egyéni és három csapat VB aranyérmével.

 - bár a VB érmeket tekintve a magyar hajtók szerezték a legtöbbet /21/, mégis az aranyérmek számát tekintve a hollandok /10/ vezetik az éremtáblázatot.

- a négyesfogathajtó sport világ "hajtókirálya" a holland Chardon egyéniben 3 arany- és 5 csapat aranyéremmel!

- 16 eddig megrendezett négyesfogathajtó VB-n, haton - 1972, 1992,1994, 1998, 2000, és 2002-ben nem szereztek érmet a magyarok.

- Mi 1978-ban Kecskeméten és 1984-ben Szilvásváradon rendeztünk négyesfogathajtó VB-t teljes sikerrel egyéniben is csapatban is magyar himnusz csendült fel.

  1985-től rendez a FEI kettesfogat hajtó kategóriában világbajnokságot, ahol a magyar hajtó sikerek ugyancsak példanélkülinek számít.

- egyéniben 4 arany-, két ezüst-, és 3 bronzérem a "termés"

- csapatban 3 arany-, 1 ezüstérmet szereztek versenyzőink, akik ezzel a teljesítménnyel a VB éremtáblázatán, a világranglista élén állnak.

- 18 versenyzőnk állt eddig rajthoz kettes fogat-hajtó VB-ken, legeredményesebb versenyzőnk Lázár Vilmos aki ebben a kategóriában a világ hajtókirálya 2 egyéni-, és 3 csapataranyérem van gyűjteményében.

- kilenc eddig lebonyolított VB-n csak 1985-ben és 1995-ben nem szereztünk érmet.

- Hazánk 1989-ben Balatonfenyvesen és 1999-ben Kecskeméten rendezett kettesfogat hajtó VB-t - előbbin egyéni bronz-, csapat aranyérem, míg utóbbin teljes magyar siker született - egyéni I-II-III és csapat VB bajnoki cím.

- legtöbb VB-n Lázár Vilmos /7/ szerepelt - 1989-óta ott volt valamennyi világversenyen

 A FEI egyesfogathajtó kategóriában 1998-ban írta ki az első VB-t azóta 2002-ben rendeztek világversenyt e kategóriában ezeken magyar érem nem született.

 Új színfoltja a fogathajtó sport nemzetközi versenyeinek a mozgássérültek egyes fogathajtó világbajnoksága, eddig három VB-t rendeztek és ezen 2000-ben és 2002-ben Taczman Elek révén voltunk érdekeltek és egyéniben ezüst- és aranyérem a jászberényi hajtó VB mérlege.

 A magyar fogathajtó sport Európa bajnokai:

Négyes fogathajtásban

Egyéniben : Abonyi Imre /1971, 1975/, Bárdos György /1977, 1979, 1981/

Csapatban: Abonyi Imre, Fülöp Sándor, Papp József/1971/, Abonyi Imre, Bárdos György, Fülöp Sándor /1975/, Bárdos György, Muity Ferenc, Fülöp Sándor /1977/, Bárdos György, Muity Ferenc /1979, 1981/.

 A magyar fogathajtó sport Világbajnokai:

Négyes fogathajtásban

Egyéniben: Fülöp Sándor /1974/, Abonyi Imre /1976/, Bárdos György /1978, 1980/, Juhász László /1984/

Csapatban: Abonyi Imre, Bárdos György, Fülöp Sándor /1976/, Bárdos György, Fülöp Sándor, Papp József /1978/,  Juhász László, Fülöp Sándor, Bárdos György /1984/.

 Kettesfogat hajtásban

Egyéniben: Kecskeméti László /1987/, Lázár Zoltán /1997/, Lázár Vilmos /1999, 2001/,

Csapatban: Fehér Mihály, Lázár Vilmos, Szegedi Gábor/1989/, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Hegedűs Imre /1999/, Lázár Vilmos, Nyúl Zoltán, Lázár Zoltán /2001/.

 Egyes fogat hajtó /mozgássérültek/ kategóriában

Egyéniben: Taczman Elek /2002/.

 

 

                                                                                                

e-mail

averzio@gmail.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK

   AVERZIO-FOTO Saját, egyéb képalbum 

 

 

 

 

http://www.lovasszovetseg.hu/

Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete

 Díjugrató eredmények

 Military eredmények

 Díjlovaglás eredmények

 Fogat eredmények

 

http://dijugratas.lovasszovetseg.hu/

http://military.lovasszovetseg.hu/

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu

 EVENTING

 Zala megye lovasoldala

 Lovasok.hu

 

a LOVASÉLET-ben 2000 és 2009 közt megjelent írásaim.


 

 

Tartalom


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt