somogyifoto

Tartalom

 

 

 Bemutatkozás

 ELÉRHETŐSÉGEK

HÍREK

 KÉPTÁR tvn.hu

 KÉP nézegető

 

 SZERZŐI JOGOK

A londoni olimpia résztvevói 2012

 

 

 

 

 

 

CIKKEK,

TUDÓSÍTÁSOK

Díjlovaglás:

 

 

 

 

Díjugratás:

 Military:

 Fogathajtás:

  Western:

  Nagy elődök és jelenlegi prominens lovasok

  Vasi lovasok arcképcsarnoka:

 Vasi lovasok archív fotói:

Vas megyei lovasok archív

 Egyéb szöveges dokumentumok

 

Nosztalgia díjugratás

Videók

 

 
NAPTÁR
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
METEOROLÓGIA

  

 

           TÉRKÉP

ÚTVONAL TERVEZÉS

 

 

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-04-14
 
Ha kevés a mondanivalód!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene
 
-id. Tuska Pál (1921-2010 december 18)-

id. Tuska Pál (1921-2010 december 18)

 

89 éves korában 2010. december 18-án elhunyt id. Tuska Pál, a Magyar Lovassport Szövetség Széchenyi István Emlékérmes lovas szakembere.

Id. Tuska Pál azt a csodálatos szakmát művelte élete utolsó pillanatáig, amit saját magának választott. Ez a lovak szeretete, gondozása, tanítása volt, azaz a ló szolgálása a szó legnemesebb értelmében. Pótolhatatlan lovas szakember, tudása, embersége, a lovakkal szemben tanúsított született érzéke a legnagyobbak közé emelte, bár szerény viselkedése ezt a nagy tudást csak azok számára tette nyilvánvalóvá, akik vele dolgoztak, és akik baráti, szakmai beszélgetések alkalmával tanulhattak - egy élet tapasztalatát magába foglaló - bölcs tanácsaiból.

1921-ben született Tótkomlóson egy olyan szlovák család sarjaként, ahol a föld és az állatok szeretete több évszázados hagyomány volt. A családban mindig voltak lovak, melyek megismerése örökre meghatározta a tehetséges fiatal fiú életpályáját. 1938-ban bevonult a Békéscsabai Méntelepre és a Méneskar állományába került, mint sorkatona Váry ezredes parancsnoksága alá. A lótenyésztés irányítása állami és katonai alapokon nyugodott ekkor, és ők végezték a köztenyésztésben levő kancák minősítését és párosítását. Megbízható, precíz katonás magatartása és szolgálata alapján rövidesen szolgálatvezetői beosztást kapott altiszti rendfokozatban. Ekkor jutott el több alkalommal vezényelve Örkénytáborba, ahol a kor legjobb lovasai, legeredményesebb huszár és tüzér tisztjei, valamint a legelismertebb lovasoktatók társaságában képezhette, fejleszthette lovas tudását, tudományát a lovakról.

A folyamatosan felfele ívelő pályát a második világháború törte ketté, az addig dédelgetett álmok veszni látszottak. A támadó orosz csapatok elől a Méntelep és Mezőhegyes értékes lóállományának egy részét Németországba, Bergstettenbe menekítették 1945-ben. Mikor megérkeztek, akkor derült ki számukra, hogy a mentett lóállománnyal együtt az amerikai hadsereg hadifoglyaivá váltak. Sem takarmány, sem étel, de ők ott sem adták fel. A lovakat el kell látni! Kaszálás, lóápolás, lovaglás, barátkozás az ellenséggel. Mind-mind annak az érdekében, hogy a rábízott hat mén 1947-ben a körülményekhez képest jó állapotban ismét magyar földön ropogtathassa a zabot. Pali bácsinak sikerült ezt a lovas bravúrt végrehajtani! Hazaérkezve munkára jelentkezett a Méntelepen, a gondjaira bízott mének pedig ismét a magyar lótenyésztés szolgálatába álltak. 1947-48-ban csődörösként, majd ménállomás vezetőként dolgozott több Békés megyei községben. Mindenhol örömmel vették a lovakhoz kitűnően értő, a háborút megjárt nyugati hadifogságból szerencsésen hazatért fiatalembert.

A méntelepek összevonását követően Mezőhegyesre került, mint okleveles méngondozó és lóápoló. Az újrainduló méneseknek nagy szüksége volt a kitűnő tudású, megbízható szakemberekre, akik segítségével a minőségi lótenyésztést romjaiból ismét fel lehetett éleszteni. A ménesben számtalan- a második világháborút megjárt és túlélt volt katonatiszt, régi lótenyésztő és lovasember dolgozott. A szakemberek munkájával sikerült a régen tenyésztett mezőhegyesi lófajtákat megőrizni. Az 1960-as években kezdődött a Mezőhegyesi Sportló, mint önálló fajta kitenyésztése. Ebben a munkában, mint a fiatal ivadékvizsgálatra előkészítendő lovak belovaglójaként és kiképzőjeként vett részt. Ebben az időszakban a lótenyésztést Kruchio László irányította, a sportkipróbálást Máchánszky Gyula lovaglótanár vezette, míg Pali bácsi a fiatal ifjúsági lovasok oktatója lett, akinek nagy türelme és kitűnő érzéke volt a lovasok kiképzéséhez és tanításához. A lovaglás mellett, hazaszeretetre, tisztességre és becsületre nevelte tanítványait. Munkáját vezetői mindenkor nagyra becsülték és tekintélye volt közvetlen munkatársai körében is. Megbízhatósága, szakmai tudása és munkabírása alapján a nemzetközi szintű válogatott lovas, Balogi András mellé került lóápolónak, akivel számtalan hazai és nemzetközi versenyen szerepelt. Pali bácsi által legmagasabb szakmai színvonalon végzett munkát a szövetség és válogatott keret mellet nagyra értékelte a Dr. Kollár Kornél, Hargitai Mátyás, Hirling József vezette lovas szakmai grémium. Ennek köszönhetően 1972-ben és 1980-ban is munkájával segítette a magyar lovascsapat szereplését Münchenben és Moszkvában az olimpián. 1981-ben vonult nyugdíjba.

Fia, az ifjú Pál örökölte édesapja lószeretetét, tehetséget és egyik évről a másikra berobbant a magyar lovassportba. Ifjúsági és felnőtt lovasként díjugratás és a military szakágakban versenyzett válogatott szinten és sok örömet szerzett klubjának, a Kiskunhalasi Határőr Dózsa Lovas Szakosztálynak. Military lovasként jutott ki az atlantai olimpiára 1996-ban, amit eredményes lovaglással teljesített. Mindhárom fiú unokája viszi tovább a családi tradíciót, Pál és Péter elhivatottan lovagol és versenyez, eredményes versenyzők elsősorban a military szakágban, míg a legidősebb, András a lóversenysportban tevékenykedik. Pali bácsi életművét 2001-ben a Magyar Lovas Szövetség Gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerte el.

Portáján a lovasembereket mindenkor nagy szeretettel fogadta. Az istállók és a lovak példás tisztasággal várták a betévedő vendégeket is, mindenhol látszott Pali bácsi és felesége, Zsuzsa néni keze nyoma. Egy-egy látogatásukat feledhetetlenné tette az a szeretet, ahogy a vendégeket megkínálták kitűnő házi készítésű kolbásszal, a pirtói vörösborral és házi gyümölcspálinkával. Így lett a betérő hazai és külföldi vendégek számára fogalom a Tuska Lovasudvar, melynek mindenkori szolgálatvezetője végleg elbúcsúzott a földi élettől.

 Vissza

 

                                                                                                

e-mail

averzio@gmail.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK

   AVERZIO-FOTO Saját, egyéb képalbum 

 

 

 

 

http://www.lovasszovetseg.hu/

Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete

 Díjugrató eredmények

 Military eredmények

 Díjlovaglás eredmények

 Fogat eredmények

 

http://dijugratas.lovasszovetseg.hu/

http://military.lovasszovetseg.hu/

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu

 EVENTING

 Zala megye lovasoldala

 Lovasok.hu

 

a LOVASÉLET-ben 2000 és 2009 közt megjelent írásaim.


 

 

Tartalom


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt