somogyifoto

Tartalom

 

 

 Bemutatkozás

 ELÉRHETŐSÉGEK

HÍREK

 KÉPTÁR tvn.hu

 KÉP nézegető

 

 SZERZŐI JOGOK

A londoni olimpia résztvevói 2012

 

 

 

 

 

 

CIKKEK,

TUDÓSÍTÁSOK

Díjlovaglás:

 

 

 

 

Díjugratás:

 Military:

 Fogathajtás:

  Western:

  Nagy elődök és jelenlegi prominens lovasok

  Vasi lovasok arcképcsarnoka:

 Vasi lovasok archív fotói:

Vas megyei lovasok archív

 Egyéb szöveges dokumentumok

 

Nosztalgia díjugratás

Videók

 

 
NAPTÁR
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
METEOROLÓGIA

  

 

           TÉRKÉP

ÚTVONAL TERVEZÉS

 

 

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-04-14
 
Ha kevés a mondanivalód!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene
 
-Nemzeti Lovas Program 3-

3.6.3.5. Prioritás, ütemezés, akciók, források NEMZETI LOVAS ŐRSÉG

PRIORITÁS 1-10 KÖZÖTT:          9

A tevékenység végrehajtásának kezdő időpontja: 2012. szeptember 01.

A tevékenység végrehajtásának befejező időpontja: folyamatos

A tevékenység, mely másik tevékenység eredményére épít, mint előfeltétel.    a jelenleg is működő Nemzeti Lovas Szolgálatok Szövetsége országos szervezetté válása (Nemzeti Lovas Őrség), és „polgárőr tevékenység” végzésére jogosító törvényi felhatalmazás szükséges

A tevékenység megvalósításának helyszíne: országosan, a kiképző bázis tervezett helyszíne: Komárom

A tevékenység megvalósításának célcsoportja: azok a lóval rendelkező lovasok, akik tenni akarnak a közrend és a közbiztonság védelme érdekében, valamint a lovaságazat bármely területén tevékenykedő szakemberek és vállalkozók, akik támogatják a Nemzeti Lovas Őrség céljait tevékenység megvalósítójától elvárt szakmai kompetenciák és referenciák. • a Nemzeti Lovas Őrség vezetésének meg kell felelnie a lovas és rendészeti szakmai elvárásoknak • a rendészeti szakmai kompetenciák meglétét a rendőrség ellenőrzi • a lovasok szakmai felkészítése a rendőrség által meg-határozott tartalommal és módon történik

     • a lovak minősítésének rendje azonos a rendőrség minősítési rendjével,

• követelményszintje azonos a mezei portyaszolgálat alsó szintű követelményeivel, valamint a kerethátasokkal szemben támasztott egyéb elvárásokkal

      • vizsgatételi kötelezettség a lovasoknak és a lovaknak egyaránt

    • referenciák: az eddigi szolgálat ellátással kapcsolatban

      a komáromi, kaposvári rendőri szervek elismerő nyilatkozatai

Szükséges jogi lépések: A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény módosítása szükséges.

Intézményszervezési intézkedések: (intézményrendszer fejlesztése) A jelenleg is működő Nemzeti Lovas Szolgálatok Szövetsége országos szervezetté válása (Nemzeti Lovas Őrség).

Támogatáspolitikai eszköz/intézkedés:   -Támogatáspolitikai tartalom: Forrás (hazai előirányzat vagy uniós program megnevezése):

Indikatív forrásnagyság: Ütemezés (év vagy időtartam): - Darányi- terv forrásai, TÁMOP -

3.6.4. Lovasterápia

3.6.4.1. Fő célkitűzések, célok

A lovasterápia, mint komplex egészségügyi és pedagógiai célú, prevenciós, habilitációs, és rehabilitációs tevékenység széles körű hozzáférhetőségének biztosítása a hazánkban élő sérült, fogyatékos gyermekeket és fiatalokat, valamint felnőtteket nevelő családok számára.

A fogyatékos lovasok versenyrendszerének megszervezése, a paralimpiai versenyzés feltételeinek megteremtése és támogatása.

3.6.4.2. A célok érdekében szükséges intézkedések:

Kormányzat:

 Meghatározott lovasterápiás kezelések társadalombiztosítás általi finanszírozása.

 A lovasterápiás szakemberképzési rendszer felülvizsgálata és átalakítása.

3.6.4.3. Mutatók

 a fogyatékos emberek száma, fogyatékossági típus szerinti megoszlásuk  lovasterápiás tevékenységet végző szolgálatok száma  lovasterapeuta és lovas parasport edzők száma

3.6.4.4. A tevékenység leírása szakmai tartalma

A lovasterápia egy olyan gyűjtőfogalom, amely magába foglalja mindazokat az intézményhez kötött, orvosi indikáció alapján terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni, vagy csoportos fejlesztéseket, melyek a lovaglás, illetve a lóval való foglakozás és tevékenységek hatásait használják fel. Célja: a sérülés/károsodás, a fogyatékosság/zavar, az akadályozottság/korlátozottság ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés-, és rehabilitáció érdekében. Ide tartozik a hippoterápia, a gyógypedagógiai lovaglás és a lovastorna, a speciális fogathajtás és a lovas pszichoterápia. A fenti leírás alapján rehabilitációra alkalmas gyógyító célú lovas terápiás módszerek egészségbiztosítási rendszerbe való beil-lesztése szükséges.

3.6.4.5. Prioritás, ütemezés, akciók, források

3.6.4.5. Prioritás, ütemezés, akciók, források LOVASTERÁPIA

PRIORITÁS 1-10 KÖZÖTT:        10

A tevékenység végrehajtásának kezdő időpontja: 2013-tól

A tevékenység végrehajtásának befejező időpontja: folyamatos

A tevékenység, mely másik tevékenység, eredményére épít, mint előfeltétel:

A tevékenység megvalósításának helyszíne: a tevékenység megvalósításának központi helyszíne, kiemelt intézet: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás Központja, Fót

A tevékenység megvalósításának célcsoportja:

A tevékenység megvalósítójától elvárt szakmai kompetenciák és referenciák: Az oktatóknak, magas szintű hazai és nemzetközi szak-mai-, és oktatási tapasztalattal kell rendelkeznie.

Szükséges jogi lépések:

Intézményszervezési intézkedések: (intézményrendszer fejlesztése)

Támogatáspolitikai eszköz/intézkedés: -

Támogatáspolitikai tartalom:

Forrás (hazai előirányzat vagy uniós program megnevezése): TÁMOP 6.1.1 Bizonyítékon alapuló egészségfejlesztési ismeretek kidolgozása az oktatás különböző szintjei és különböző korosztályok számára

TÁMOP 6.1.2 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok

      TÁMOP 3.1.12 Egészségfejlesztés a közoktatásban Indikatív forrásnagyság:

Ütemezés (év vagy időtartam):

3.7. Szakoktatás, lovas szakemberképzés

3.7.1. Fő célkitűzések, célok

 A Nemzeti Lovas Program célja a szakmai szervezetek és a lovaságazat igényeit jobban kiszolgáló szakképzési rendszer kialakítása, mely jobban támaszkodik az ágazat szakmai műhelyeire, ahol minősített, magas színvonalú munka folyik. Célszerű a képzéseknél a lóállomány területi eloszlását is figyelembe venni.

 A kívánt célt úgy tudjuk biztosítani, ha a képzést minél inkább gyakorlati alapokra helyezzük, és ebben a tekintetben tá-maszkodunk a szakmai szervezetekre, a magán- és állami méneseinkre, a lovassportot, a lóversenyzést és a lovasturizmust szolgáló állami vagyonelemekre, illetve magánszereplőkre.

Nemzetközi szintre kell fejleszteni a lovász,- a belovagló,- a zsoké- és a lovas- túravezető képzést.

3.7.2. A célok érdekében szükséges intézkedések

Kormányzat

 A szakmailag indokolatlan oktatáspolitikai döntések felülvizsgálata. Ennek keretében a lovász és belovagló összevont 2 éves képzésének felülvizsgálata, a 2 év lóápoló + 2 év belovagló képzési modell alkalmazása.

 Ágazati vagyonelemek felmérése, a szakképzésben való hasznosítási lehetőségek figyelembe vételével.

 Azon oktatási intézmények támogatása, amelyek részt vesznek a szak- és felsőoktatásban. A lovas szolgáltatókkal való együttműködés ösztönzése, támogatása.

 A lovaságazatban tevékenykedő szolgáltatókkal és intézményekkel való szoros együttműködés és közös munka.

Oktatási intézmények

 A szakképesítés kiadásával kapcsolatos követelményrendszer egyeztetése a szakmai szervezetekkel (Magyar Lovas-sport Szövetség, Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség, Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége és a fajtafenntartó egyesületek), a vizsgák közös bonyolítása.

Lakossági, társadalmi szervezetek

 A lovaságazat igényeit és a kívánatos követelményrendszert - a Magyar Lovassport Szövetség, a Magyar Lovasturisztikai Közhasznú Szövetség és a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége koordinálásában, társadalmi szervezeteknek kell megfogalmazniuk. Az előbbi két szervezet által üzemeltetett nyilvántartási és monitoring rendszer képezheti a naprakész adatbázist.

3.7.3. Mutatók

 a lovasképzést végző intézmények száma

 a tanuló diákok száma

a 2011-ben iskolarendszerben vizsgázottak száma szakmánként:  lótartó és lótenyésztő  lovas- túravezető  ménesgazda

 a gyakorlati oktatást biztosító ágazati szereplők (ménes, lovarda stb.) részvételének aránya a képzési helyekhez

 az üzemi gyakorlattal töltött órák száma

3.7.4. A tevékenység leírása, szakmai tartalma

Ahhoz, hogy ez a kultúra legmagasabb szakmai színvonalon jelenhessen meg, és a lovaságazat munkahelyteremtő és jövede-lemtermelő képességét leginkább kiaknázhassuk, elengedhetetlen a lóhoz, és lovas szakmákhoz kötődő képzések színvonalát emelni. Ez a rendszer hivatott biztosítani, hogy a ló iránt elkötelezett, életpályaként ezt az utat választó diákok, nemzetközi viszonylatban is versenyképes tudást biztosító szakképzésben részesüljenek. Ide tartozik középiskolai szinten a belovagló, a lóápoló és lótenyésztő, valamint a lovastúra-vezető képzés, továbbá a felsőoktatásban lovardavezető, az állattenyésztő-agrármérnök és az állatorvos-utánpótlást biztosító képzés. Ugyancsak ide sorolhatjuk azon szakmákat, amelyek az ágazat színvonalas kiszolgálásához nélkülözhetetlenek: patkolókovács, nyerges, kocsigyártó, lovasruházat és lovasfelszerelés-gyártó. Az iskolai lovaskultúra oktatás beindulása szükségessé teszi nem csak a testnevelők, de a tanítók és tanárok ez irányú képzését is. A magas szintű oktatáshoz elengedhetetlen a kutatási intézményrendszer biztosítása, amely Magyarországon jelenleg nem áll rendelkezésre (nincs lótenyésztési tanszék, lótenyésztési kutatóintézet). A megfelelő kutatási programok hozzájárulhatnak a hazai lótenyésztés sikeres felvirágoztatásához. Ezen intézményeknek maximálisan figyelembe kell venni az ágazat igényeit, és meg kell találni a minél szélesebb körű ágazati együttműködés regionális hálózatait. Színvonalas oktatás esetén ezen a területen regionális központtá is kinőheti magát Magyarország. Ez a külföldi diákokat is idevonzhatja. Ezt segíti és a nemzetközi színvonalat biztosítja, ha az európai szakmai szervezetek az EEF, az IGEQ és az EEN munkájába bekapcsolódunk, és azok irányelveit alkalmazzuk.

3.7.5. Prioritás, ütemezés, akciók, források SZAKOKTATÁS

PRIORITÁS 1-10 KÖZÖTT:              10

A tevékenység végrehajtásának kezdő időpontja        folyamatos

A tevékenység végrehajtásának befejező időpontja:folyamatos

A tevékenység, mely másik tevékenység eredményére épít, mint előfeltétel:  egységes ágazati irányítás kialakítása

A tevékenység megvalósításának helyszíne: • szakképző és felsőoktatási intézmények • ménesek

A tevékenység megvalósításának célcsoportja: hivatásszerűen a lovaságazathoz kötődő szakmát választó diákok

A tevékenység megvalósítójától elvárt szakmai kompetenciák és referenciák: együttműködés az egységes ágazati irányítás szerveivel

Szükséges jogi lépések:

lovas szakképesítések és ágazati igények összeegyeztetése

Intézményszervezési intézkedések:  (intézményrendszer fejlesztése)

Támogatáspolitikai eszköz/intézkedés:                           -

Támogatáspolitikai tartalom:             -

Forrás (hazai előirányzat vagy uniós program megnevezése): Darányi-terv forrásai, TÁMOP

Indikatív forrásnagyság:

Ütemezés (év vagy időtartam):

3.8. Egységes, hatékony állami vagyongazdálkodás

A Nemzeti Lovas Program a lovaságazat egységes, összefüggéseket is kezelő, hatékony és fenntartható fejlesztését szolgálja. A lovaságazathoz jelenleg is jelentős vagyon tartozik. Ide tartoznak ingatlanok, földterületek, egyéb tartós eszközök, maga a lóállomány, már elismert márkanevek, know how jellegű elemek is. Vagyis ez a vagyon összetételét tekintve igen sokrétű.

3.8.1. Fő célkitűzések, célok

Az ágazat vagyonelemeivel való felelős gazdálkodásnak elengedhetetlen feltétele az elfogadott stratégiához való hozzárendelés. Ennek első lépése, az állami ágazati vagyonleltár összeállítása.

Figyelembe véve, hogy az egyes elemek esetén a ráfordítás, valamint ez ebből származó növekedés/haszon megjelenésének helyszíne nem feltétlenül esik egybe, célszerű ezt egységes irányítási, számonkérési rendszerben érvényesíteni. Szükséges, hogy az eszközöket és a forrásokat, egy felelősségi rendszerbe helyezzük el. Ily módon az erőforrások hasznosulása nyomon követhetővé és számonkérhetővé válik. A vagyonleltár elkészítését követően az egységes és hatékony vagyongazdálkodás érdekében egy állami tulajdonú gazdálkodó szervezet felállítása szükséges.

 3.8.2. A célok érdekében szükséges intézkedések Kormányzat

 A lovaságazathoz tartozó állami vagyonelemek teljes körű, egységes elvek alapján történő felmérése, összeírása.

 Ennek alapján a vagyongazdálkodás alapját is képező vagyonkataszter (leltár) elkészítése.

 A vagyonelemek értékének megállapítása.

 A vagyongazdálkodás elveinek, az egységes és hatékony állami vagyongazdálkodás rendszerének kidolgozása.

 A szükséges szervezeti keretek megteremtése, a vagyonelemek megfelelő átcsoportosítása, az elvárások megfogalma-zása.

 A szükséges jogalkotási lépések.

 A lovaságazat vagyonához tartozó elemek egy állami tulajdonú gazdálkodó szervezetbe tömörítése szükséges.

3.8.3. Mutatók

 a vagyonkataszter léte, teljeskörűségének mértéke

 a fenntartás során a tulajdonosi érték növelésének mértéke

 hosszú távú fenntarthatósági stratégia megléte

 a Nemzeti Lovas Programban meghatározott célokhoz való hozzárendelhetőség

3.8.4. A tevékenység leírása, szakmai tartalma

 Az ágazathoz tartozó vagyonelemek kataszterének elkészítése (ingatlanok, földterület, kapcsolódó állóeszközök, ingóságok, lóállomány, immateriális javak, stb.).

 A stratégiai programnak megfelelő szakmai üzemeltetés (egységes, strukturált tulajdonlás és irányítás kialakítása).

 A vagyongazdálkodás elveinek és elvárásainak (értéknövelés, önfenntartó gazdálkodás) kialakítása.

3.8.5. Prioritás, ütemezés, akciók, források VAGYONGAZDÁLKODÁS

PRIORITÁS 1-10 KÖZÖTT: 10

A tevékenység végrehajtásának kezdő időpontja: 2012. március

A tevékenység végrehajtásának befejező időpontja: 2012. október

A tevékenység, mely másik tevékenység eredményére épít, mint előfeltétel. a már létező adatbázisok összegyűjtése, feldolgozása, egységesítése (minisztériumok, vagyonkezelő, szakmai szövetségek, stb.)

A tevékenység megvalósításának helyszíne: országos

A tevékenység megvalósításának célcsoportja: a lovaságazat vagyonelemeit kezelő, tulajdonló intézmények, szervezetek, vállalkozások

A tevékenység megvalósítójától elvárt szakmai kompetenciák és referenciák:

 • vagyonfelmérési gyakorlat, értékelési ismeretek és gyakorlat

 • irányítási és vagyonkezelési struktúrák kialakítására vonatkozó ismeretek és gyakorlat

Szükséges jogi lépések:    • a vagyonfelmérést megalapozó jogszabály

• a tulajdonosi és kezelési struktúrát meghatározó jogszabály

 Intézményszervezési intézkedések: (intézményrendszer fejlesztése)       

 egységes irányítási, tulajdonlási, kezelési struktúra kialakítása

Támogatáspolitikai eszköz/intézkedés:

Támogatáspolitikai tartalom:

Forrás (hazai előirányzat vagy uniós program megnevezése):

Indikatív forrásnagyság:

Ütemezés (év vagy időtartam):

Darányi-terv

3.9. Kiemelt létesítményfejlesztések

Ebben a programrészben azon kiemelt létesítmények fejlesztési lehetőségeit mutatjuk be, melyek belátható időn belül megvalósíthatók. Nem, vagy csak minimális mértékben terhelik meg a költségvetést, és ár/érték arányban leginkább érdemesek az ágazat stratégiai célok megvalósítására. Természetesen készültek további, a hosszú távú stratégia szempontjából lényeges elemek, mint például a Nemzeti Lóverseny és Szabadidős Központ tervei, de ezek megvalósítása a jelenlegi gazdasági környezetben nem időszerű. Megvalósításukra az ágazat önfinanszírozó képességének javítása, és a nemzetközi gazdasági helyezet javulása esetén látunk lehetőséget.

3.9.1. Fő célkitűzések, célok

 Sport-, rendezvény- és oktatási infrastruktúra fejlesztése.

3.9.2. A célok érdekében szükséges intézkedések

 Az egyes részprogramoknál bővebben kifejtve.

Kormányzat:

 A jóváhagyásra ajánlott beruházási elemek támogatása.

 Minisztériumok és állami tulajdonú intézmények érdekeinek összehangolása.

 Uniós és kormányzati források, támogatások rendelkezésre bocsátása.

 Előkészítés és megvalósítás szakmai támogatása.

Oktatási intézmények, lakossági, társadalmi szervezetek:

 Az egyes helyszínekkel való együttműködési lehetőségek felkutatása és megvalósítása (rendezvények, oktatási prog-ramok, szakoktatási együttműködés stb.).

3.9.3. Mutatók

 az egyes helyszíneken rendezett versenyek, rendezvények száma

 az egyes helyszínek látogatottsága

3.9.4. A tevékenység leírása, szakmai tartalma

A lovaságazat szempontjából elengedhetetlen, hogy megfelelő színvonalú oktatási- és versenyhelyszínekkel rendelkezzünk. A lovardák, lovasiskolák részben magán, részben pályázati forrásokból képesek az alapinfrastruktúra fejlesztésére.

Ahhoz azonban a lovagoltatás, lovasoktatás, turizmus közvetlen bevételei nem elégségesek, hogy a kiemelt beruházások meg-valósuljanak.

3.9.5. Prioritás, ütemezés, akciók, források KIEMELT LÉTESÍTMÉNYEK

PRIORITÁS 1-10 KÖZÖTT: 10

A tevékenység végrehajtásának kezdő időpontja: 2012. február

A tevékenység végrehajtásának befejező időpontja: folyamatos, fejlesztésenként változó

A tevékenység, mely másik tevékenység eredményére épít, mint előfeltétel. • lovaskultúra oktatás programja

                                                                                                                           • lovas sportok fejlesztése

                                                                                                                           • országmarketing, lovaságazati - marketing

A tevékenység megvalósításának helyszíne:     Szilvásvárad, Nemzeti Lovarda, Ludovika Lovarda, Lovasberényi Lovaskultúra Központ

A tevékenység megvalósításának célcsoportja:  sportot művelő, vagy azt néző közönség, belföldi és külföldi versenyzők, szponzorok, köz- és szakoktatásban részvevő tanulók, oktatók

A tevékenység megvalósítójától elvárt szakmai kompetenciák és referenciák:--

Szükséges jogi lépések:

Intézményszervezési intézkedések:

(intézményrendszer fejlesztése)

Támogatáspolitikai eszköz/intézkedés:

Támogatáspolitikai tartalom:

Forrás (hazai előirányzat vagy uniós program megnevezése):

Indikatív forrásnagyság: infrastrukturális fejlesztésre a Regionális Operatív Programok keretén belül van lehetőség, a megvalósítás hely-színétől függően, TÁMOP 2.2.1: A szakképzés és a felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése

Ütemezés (év vagy időtartam)

 3.9.6. Az egyes fejlesztések bemutatása

3.9.6.1. Szilvásváradi Lovasközpont fejlesztése

3.9.6.1.1 Fő célkitűzések, célok:

Létrehozni egy olyan új, kombinált lovas- és rendezvényközpontot, amely megfelelő helyszínt nyújt hazai és nemzetközi lovas-versenyeknek majd minden lovas szakágban.

A legfőbb célkitűzések:

 a turisztikai szezon nyújtása

 a térség turisztikai jellegének erősítése

 a turisztikai szolgáltatások körének bővítése

 növekedjen a térség kereskedelmi szálláshelyeinek kihasználtsága

 innovatív, magas színvonalú, egyedi, önálló vonzerővel bíró turisztikai termék kialakítása

 alapvetően a természeti és kulturális örökségen alapuló nemzetközi jelentőségű turisztikai vonzerő fenntartható fejlesztése

 hagyományőrzés

3.9.6.1.2 A célok érdekében szükséges intézkedések

 kormányszintű döntés a támogatásról

 a konzorciumi pályázat elkészítése (és erre forrás biztosítása)

 a megfelelő közbeszerzések lebonyolítása szükséges

3.9.6.1.3 A tevékenység leírása, szakmai tartalma

Az észak-magyarországi régió egyik legismertebb turisztikai nevezetességének továbbfejlesztése, valamint hírének megfelelő színvonalú lovas infrastruktúrával való ellátása. Szilvásvárad a lipicai ló, a fogathajtás és a lovassportok otthona.

 A lipicai ménes és a lovas sportok turisztikai jelentősége nő, amely összekapcsolódva Szilvásvárad természeti szépségeivel, egyedülálló turisztikai élményt biztosít az idelátogatóknak.

 A település turisztikai pozíciójának megőrzéséhez szükség van a meglévő szolgáltatások fejlesztésére, új szolgáltatások kialakítására.

A fenti okok miatt, az európai uniós források felhasználásával célszerű a lovas szakágak nemzetközi szintű versenyeinek lebo-nyolítására, valamint egyéb rendezvények (koncertek, kiállítások, egyéb sportok) szervezésére és kiszolgálására alkalmas infrastruktúra létesítése.

3.9.6.1.4 Prioritás, ütemezés, akciók, források

A fejlesztés forrása

ÉMOP 2.1.1/A-11 Kiemelt turisztikai termék- és attrakciók fejlesztése konstrukcióban kiemelt projektként.

A projekt célja teljes mértékben illeszkedik az Észak-Magyarországi Operatív Program társadalmi-gazdasági céljaihoz.

3.9.6.2. Nemzeti Lovarda

Bemutatás

A Nemzeti Lovarda központi szerepet tölt be a nemzeti és nemzetközi lovas sportéletben, a Magyar Lovas Szövetség olimpiai szakágaiban, valamint az öttusában. A Nemzeti Lovarda 133 éve a magyar lovassportot, ezen keresztül a lótenyésztés szem-pontjából létfontosságú saját teljesítmény-kipróbálást és így a lóértékesítést szolgálja.

Ezzel hozzájárul lótenyésztési tradícióink ápolásához és – részben védett hagyományos - lófajtáink fejlesztéséhez, ami nélkül nem számíthatunk sem sportsikerekre, sem értékesítési lehetőségekre a bel- és külföldi piacokon.

Központi elhelyezkedése ellenére infrastruktúrája elhanyagolt, a sport és az oktatás színvonalas kiszolgálására csak komoly kompromisszumokkal alkalmas. Fejlesztése elengedhetetlen.

3.9.6.2.1 Fő célkitűzések, célok:

A Lovassport Szövetség vagyonkezelésébe kerülő Nemzeti Lovarda, - hagyományainak megfelelően- a lovassporttal és sportki-próbálással foglalkozó civilek szakmai műhelye. Az átalakulás révén a Nemzeti Lovarda már alkalmassá vált arra, hogy 2012-ben - felelevenítve a mintegy 9 éve megszakadt hagyományt – helyet adjon a legrangosabb nemzetközi díjugrató versenynek (CSIO). Ahhoz azonban, hogy Magyarországot újra felhelyezzük a nemzetközi lovassport térképére, elkerülhetetlen a lovarda infrastruktúrájának fejlesztése, amellyel biztosítható a fenntartható üzemeltetés.

A jövőbeni fejlesztések terén célszerű a Kincsem Parkkal hosszú távú, stratégiai együttműködést és feladatmegosztást kialakítani.

A Nemzeti Lovarda a Nemzeti Lovas Programban célul kitűzött iskolai lovasoktatás regionális központjaként, illetve a programhoz nélkülözhetetlen tudásközpontként az oktatás és nevelés területén szolgálja a felnövekvő generációk környezettudatos és egészséges életmódra való nevelését.

3.9.6.2.1 Fő célkitűzések, célok:

A Lovassport Szövetség vagyonkezelésébe kerülő Nemzeti Lovarda, - hagyományainak megfelelően- a lovassporttal és sportki-próbálással foglalkozó civilek szakmai műhelye. Az átalakulás révén a Nemzeti Lovarda már alkalmassá vált arra, hogy 2012-ben - felelevenítve a mintegy 9 éve megszakadt hagyományt – helyet adjon a legrangosabb nemzetközi díjugrató versenynek (CSIO). Ahhoz azonban, hogy Magyarországot újra felhelyezzük a nemzetközi lovassport térképére, elkerülhetetlen a lovarda infrastruktúrájának fejlesztése, amellyel biztosítható a fenntartható üzemeltetés.

A jövőbeni fejlesztések terén célszerű a Kincsem Parkkal hosszú távú, stratégiai együttműködést és feladatmegosztást kialakítani.

A Nemzeti Lovarda a Nemzeti Lovas Programban célul kitűzött iskolai lovasoktatás regionális központjaként, illetve a programhoz nélkülözhetetlen tudásközpontként az oktatás és nevelés területén szolgálja a felnövekvő generációk környezettudatos és egészséges életmódra való nevelését. A Nemzeti Lovarda lehetőséget teremt minden érdeklődő állampolgár számára, hogy megismerkedhessen a lovas sportágakkal és hagyományokkal, a belváros szívében biztosít hozzáférést a lovas rekreációs és rehabilitációs tevékenységekhez.

A Nemzeti Lovarda helyet biztosít a lovas rendőrség állományának kiképzéséhez és utánpótlás-neveléséhez. Megfelelő lehet az új Közszolgálati Egyetem lovas gyakorlati helyszíneként is. Ez az együttműködés teremti meg az Örkénytábori Lovaglótanár-képző Intézet hagyományaira épülő Némethy Bertalan nevét viselő Equitációs Iskola alapjait is. Az intézmény feladata a lovassport legjobbjainak és a magyar lótenyésztés nemzetközi színvonalat képviselő egyedeinek felkutatása és tehetséggondozása. Ennek keretében olyan tudásközpont jön létre, amely a minőséget és eredményességet zászlójára tűzve leghatékonyabban viheti lovas nemzetünk jó hírét. A nagy nyilvánossággal és reklámértékkel bíró nemzetközi lovassport porondján megjelenve öregbíti a magyar lótenyésztés hírnevét és viszi országunk zászlaját.

A Nemzeti Lovarda fejlesztésében való állami szerepvállalásával az ágazati vagyon gyarapodik, a működési költségekhez való hozzájárulás révén az ágazat kiszolgálásának nemzetközi színvonala biztosítható, és a versenyzésre fordított kiadások egy jelentős része itthon tartható, sőt a külföldi résztvevők befizetései is az országba vonzhatók.

3.9.6.2.2 A fejlesztés forrása

Megfelelő központi források biztosítása a fejlesztéshez, valamint a közcélok ellátásával és a sporthoz kötődő szolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartáshoz szükséges. A Nemzeti Lovarda szolgáltatásainak színvonalát emelni a lovaságazatra fordított források racionális koncentrálásával, illetve európai uniós fejlesztési források bevonásával lehet. Az állami feladatokra szánt működési költségek biztosításával az intézmény kiegyensúlyozott és fenntartható módon üzemeltethető.

3.9.6.3. Ludovika lovarda

3.9.6.3.1 Fő célkitűzések, célok:

 A Közszolgálati Egyetem hallgatóinak aktív szabadidő eltöltésére szolgáló lovas létesítmény létrehozása, klubszerű működtetése. A lovaglás kedvező pedagógiai és fejlesztő hatásának kiaknázása.

 A magyar lovas hagyományok népszerűsítése, bemutatása. Nemzeti öntudat erősítése.

 Az egykori Ludovika Lovarda épületeinek korhű helyreállítása.

 Az Orczy kert funkcióinak bővítése, lovasút kiépítése. Lovak behozatalával az Orczy kert népszerűsítése, fényének emelése.

3.9.6.3.2 A célok érdekében szükséges intézkedések

Kormányszintű döntés a támogatásról.

 Projekt-előkészítő tevékenységek.

 Megvalósítás tervezett szakmai tevékenységei.

 Kapcsolódás a Közszolgálati Egyetem intézményrendszeréhez.

 Új, a lovaglást szolgáló létesítmények építése.

 A lovarda fenntartása, üzemeltetése.

3.9.6.3.3 A tevékenység leírása, szakmai tartalma

A Ludovika Lovarda szervesen kapcsolódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez. Vissza

 

                                                                                                

e-mail

averzio@gmail.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK

   AVERZIO-FOTO Saját, egyéb képalbum 

 

 

 

 

http://www.lovasszovetseg.hu/

Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete

 Díjugrató eredmények

 Military eredmények

 Díjlovaglás eredmények

 Fogat eredmények

 

http://dijugratas.lovasszovetseg.hu/

http://military.lovasszovetseg.hu/

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu

 EVENTING

 Zala megye lovasoldala

 Lovasok.hu

 

a LOVASÉLET-ben 2000 és 2009 közt megjelent írásaim.


 

 

Tartalom


A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******