somogyifoto

Tartalom

 

 

 Bemutatkozás

 ELÉRHETŐSÉGEK

HÍREK

 KÉPTÁR tvn.hu

 KÉP nézegető

 

 SZERZŐI JOGOK

A londoni olimpia résztvevói 2012

 

 

 

 

 

 

CIKKEK,

TUDÓSÍTÁSOK

Díjlovaglás:

 

 

 

 

Díjugratás:

 Military:

 Fogathajtás:

  Western:

  Nagy elődök és jelenlegi prominens lovasok

  Vasi lovasok arcképcsarnoka:

 Vasi lovasok archív fotói:

Vas megyei lovasok archív

 Egyéb szöveges dokumentumok

 

Nosztalgia díjugratás

Videók

 

 
NAPTÁR
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
METEOROLÓGIA

  

 

           TÉRKÉP

ÚTVONAL TERVEZÉS

 

 

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-04-14
 
Ha kevés a mondanivalód!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene
 
-A lovak korai háziasításának nyomaira bukkantak szaúdi kutatók -

A lovak korai háziasításának nyomaira bukkantak szaúdi kutatók

 

Szaúdi régészek ásatásokat kezdtek egy olyan helyszínen, mely azt sugallja, a lovakat 9000 évvel ezelőtt az Arab-félszigeten háziasították. A Szaúdi Turisztikai és Műemlékvédelmi Bizottság alelnöke szerint az al-Maqar helyszín felfedezései kihívják az elméletet, miszerint a háziasításra először Közép-Ázsiában került sor 5500 évvel ezelőtt. Ali al-Ghabban szerint az eredmények módosítják tudásunkat a kései neolitikumi időszak kultúrájának evolúciójáról is. A leletek között számos tárgy is előkerült. Többek között nyílhegyek, vakarók, gabonaőrlők, eszközök fonáshoz és szövéshez, valamint egyéb tárgyak, melyek azt mutatják, a lakosok nagyon ügyes kisiparosok voltak. Ghabban szerint a tárgyakon végzett szén-14 tesztek, valamint a helyszínen talált emberi maradványokat érintő DNS-tesztek Kr.e. 7000-re becsüli a leletek korát. „Ez a felfedezés módosítja tudásunkat a lovak háziasításáról, és a kultúra fejlődéséről a kései neolitikumban” – mondta egy sajtóeseményen Jeddahban, a Reuters információi szerint.

„Az al-Maqar civilizáció a neolitikum igen fejlett civilizációja volt. A lelőhely egyértelműen mutatja, hogy a lovak domesztikációjának gyökerei 9000 évre nyúlnak vissza” – tette hozzá.

Bár az emberek mintegy 50 ezer évvel ezelőtt kerültek kapcso-latba a lovakkal, eredetileg húsukért, bőrükért és talán tejükért tartották őket. A domesztikáció első, meggyőző bizonyítéka Kr.e. 2000-re tekint vissza, amikor a lovakat harci szekerekkel együtt temették el. Kr.e. 1000-re a háziasítás elterjedt Európá-ban, Ázsiában és Észak-Afrikában. A kutatók azonban olyan bizonyítékokat is találtak, melyek azt sugallják, hogy Kazah-sztán északi részén, mintegy 5500 évvel ezelőtt, a botai-kultúra már alkalmazta a lovakat.

 

Ősi eredettel rendelkezik a veszélyeztetett Przsevalszkij-ló

Forrás: ScienceDaily

Egy új tanulmány szerint a lovak egyik veszélyeztetett faja – az úgynevezett Przsevalszkij-ló – sokkal távolabbi rokona a háziasított lónak, mint a kutatók korábban feltételezték.  A Kateryna Makova vezette csapat a génállomány azon részét vizsgálta meg, mely kizárólag csak anyáról öröklődik az utódra – mitokondriális DNS – négy Przsevalszkij-ló családfán és az adatokat összehasonlította a domesztikált ló (Equus caballus) DNS-ével.

Arra a következtetésre jutottak, bár korábban a kutatók azt feltételezték, hogy a Przsevalszkij-ló és a háziasított ló körülbelül akkor vált el egymástól, amikor a lovakat domesztikálták – mintegy 6 ezer – 10 ezer évvel ezelőtti tartományban -, a két faj elválásának valós ideje sokkal régebbre tehető. A vizsgálat adatai azt is sugallják, hogy napjaink Przsevalszkij-lovai sokkal változatosabb genetikai állománnyal rendelkeznek, mint korábban hitték. Az eredményeket fel lehet használni a természetvédelmi erőfeszítésekre a veszélyeztetett lófaj védelmére, melyből mindössze kétezer egyed maradt Kína és Mongólia egyes részein, valamint Kalifornia és Ukrajna vadmenedékeiben. A vizsgálat a Genome Biology and Evolution folyóiratban jelent meg.

 

A Przsevalszkij-ló – zömök, rövidsörényű faj, melyet a lovakat először felfedező orosz kutató után neveztek el – az utóbbi évszázad közepén vált veszélyeztetetté, amikor a faj populációs palacknyak-hatást szenvedett el. Ezen evolúciós esemény során a populáció vagy a faj legtöbb vagy számos egyede elpusztul. „Sajnos ez a palacknyak az emberi aktivitás eredménye volt” – mondja Makova. „A Przsevalszkij-lovat táplálékszerzés céljából vadászták, természetes élőhelyét, a sztyeppét farmokká alakították, így a lovak gyakorlatilag nem tudtak hol élni és szaporodni. Az ötvenes évek végére mindössze 12 egyed maradt.” Makova szerint a környezetvédők erőfeszítéseinek hatására napjaink populációja kétezer egyedre nőtt.

A vizsgálatban, melyet korábban még soha nem próbáltak, Makova és csapata a Przsevalszkij-ló populációjában jelenleg fennmaradt, négy anyai ágról származó teljes mitokondriális génállományt elemezte ki. Először meghatározták, hogy két anyai ág mitokondriális génállománya azonos, így a genetikai állomás három anyai ágra szűkült. Ezt követően adataikat tesztelték a Przsevalszkij-ló genetikai történetét taglaló uralkodó elméletek tükrében. Az egyik hipotézis szerint, a Przsevalszkij-ló fejlődött ki először, a domesztikált faj később született meg egyfajta „leszármazottként.” Egy másik hipotézis szerint, a genetikai történet ennek éppen ellentéte. A háziasított ló közvetlen ősei jelentek meg először, a Przsevalszkij-ló pedig később fejlődött ki új fajként. A korábbi hipotézis szerint, a két faj elválásának a háziasítás környékén – mintegy hatezer – 10 ezer évvel ezelőtti időszakban – kellett végbemennie.

 

 

Makova elmondta, felfedezték, hogy egyik forgatókönyv sem valószínű. „Ehelyett az adatok azt sugallják, hogy a Przsevalszkij-ló és a domesztikált ló sokkal távolabbi rokonai egymásnak. Valójában valószínűleg 160 ezer évvel ezelőtt osztoztak közös ősön, jóval a háziasítás előtt.” A konklúziók alátámasztására a csapat szekvenálta a Przsevalszkij-ló magi DNS-ének egy részét is – a genom ezen része mindkét szülőtől öröklődik. Emellett egy harmadik faj, a szomáliai vadszamár – a szamarak vadon élő őse -genomjának egy részét is kielemezték.

A kutató magyarázata szerint ezen információ lehetővé tette, hogy a csapat „kalibrálja a ló evolúció molekuláris óráját”, így leszűkítse az időablakot az alfajok elválására és csapata gyanújának megerősítésére, miszerint a lovak domesztikálása és a Przsevalszkij-ló kifejlődése két nagyon távoli, és egymástól független esemény volt.

Makova hozzátette, hogy bár a két faj több mint 100 ezer éve vált el egymástól, azóta is időszakosan kereszteződtek egymással. „Szerencsés a tény is, hogy a környezetvédők a XX. század második felében rájöttek, milyen rossz a Przsevalszkij-ló helyzete. Nemcsak új szaporítási erőfeszítésekbe kezdtek, hanem Kaliforniában és Ukrajnában menedékeket állítottak fel, emellett biztosították azt is, hogy a közeli rokonokkal a lovak ne kereszteződjenek” – mondja a kutató. Ezen okból napjaink populációja egészséges tudott maradni azzal, hogy fenntartotta a jelentős genetikai diverzitást.

A kutató és csapata abban reménykedik, eredményeik segítik, a jövőbeli védelmi erőfeszítéseket a veszélyeztetett lófaj esetén. „Az elképzelés, hogy fokozatosan visszavezetjük a Przsevalszkij-lovat a vadonba. Most, hogy ismerjük a különböző anyai ágakat, még jobban változatossá tehetjük az állatok génállományát. Ezzel biztosítani lehet, hogy a vadon élő faj tagjai kevés recesszív betegségtől szenvedjenek, és a lehető legjobb esélyük legyen a felvirágzásra, amint visszakerültek a megfelelő élőhelyre.”

A kutatók abban is reménykednek, folytathatják a ló evolúciót érintő tanulmány azzal, hogy szekvenálják a domesztikált lovak egyes fajtáinak genomját, végül pedig a Przsevalszkij-ló teljes génállományát.

Vissza a Főoldalra: //somogyifoto.gportal.hu/gindex.php?pg=30075961

Vissza

 

 

                                                                                                

e-mail

averzio@gmail.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK

   AVERZIO-FOTO Saját, egyéb képalbum 

 

 

 

 

http://www.lovasszovetseg.hu/

Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete

 Díjugrató eredmények

 Military eredmények

 Díjlovaglás eredmények

 Fogat eredmények

 

http://dijugratas.lovasszovetseg.hu/

http://military.lovasszovetseg.hu/

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu

 EVENTING

 Zala megye lovasoldala

 Lovasok.hu

 

a LOVASÉLET-ben 2000 és 2009 közt megjelent írásaim.


 

 

Tartalom


A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******