somogyifoto

Tartalom

 

 Bemutatkozás

 ELÉRHETŐSÉGEK

HÍREK

 KÉPTÁR tvn.hu

 KÉP nézegető

 

 SZERZŐI JOGOK

A londoni olimpia résztvevói 2012

 

 

 

 

 

 

CIKKEK,

TUDÓSÍTÁSOK

Díjlovaglás:

 

 

 

 

Díjugratás:

 Military:

 Fogathajtás:

  Western:

  Nagy elődök és jelenlegi prominens lovasok

  Vasi lovasok arcképcsarnoka:

 Vasi lovasok archív fotói:

Vas megyei lovasok archív

 Egyéb szöveges dokumentumok

 

Nosztalgia díjugratás

Videók

 

 
NAPTÁR
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
METEOROLÓGIA

  

 

           TÉRKÉP

ÚTVONAL TERVEZÉS

 

 

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-04-14
 
Ha kevés a mondanivalód!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene
 
-Prisznyák Norbert Vas megye díjugrató bajnoka-

Prisznyák Norbert Vas megye díjugrató bajnoka

 

                Prisznyák Norberttel Vas megye díjugrató bajnokával Söptén a Pintér lovardában beszélgetünk, miközben két lovának lelovaglása közti pihenésre szánt időt most rám áldozza. Prisznyák Norbert véleményem szerint a megye legszorgalmasabban dolgozóversenyzőinek egyike, aki ha esik, ha fúj, nem hagyja ki a folyamatos edzésmunkát. Most annyiban javultak a lehetőségei, hogy a téli időszakban átjár Vépre a Major Albert féle lovardába, és ott bonyolítja az ugróedzéseket. Ő az, akiről bátran merem állítani, hogy viszonylag rövid idő alatt a legtöbbet fejlődött szakmailag. A viszonylag „jó lovak” beszerzése mellett a szakmai fejlődésére is hajlandó áldozni.

                Beszegetésünket most nem a megszokott sztereotípiákkal kezdjük, hol kezdted, miért kezdted, mikor kezdted? Vágjunk bele a közepébe!

                Hogy élted meg a bajnoki cím megszerzését?

                Örülök az eredménynek, de a helyén tudom kezelni. Tudom, hogy ez nem egy akkora eredmény, amitől el kellene szállni. Nincs túl nagy nívója, Fajka Dávid, Szalai Emőke, Endrődy Attila, akik potenciálisan beleszólhattak volna a helyezési sorrendbe, nem indultak. Nem akarom kritizálni a megyei döntőt, ennek a lónak, amelyikkel indultam, és nekem is jóval könnyebb volt, ennél sokkal nehezebb pályákon is indultunk és viszonylag eredményesen. Nem először vagyok megyei bajnok, bár bevallom, hogy akkor a ló jobb volt, mint én. Nem szabadna, hogy az legyen a fő cél, hogy bárki megyei bajnok legyen 1,20-on, és ne akarjon tovább fejlődni, nem árt kilépni a megyéből, és más megyékben is versenyezni. Bár, ha A-s versenyszámokban akarunk indulni, kénytelenek vagyunk a megyéből kilépni, mert Vas megyében nincs A-s verseny.

                Hogy értékelték sporttársaid az eredményedet?

                Néhány őszinte gratuláción kívül többen csak illendőségből tették és drukkoltak, hogy legalább egy verőhibám összejöjjön. Igazán nincs jelentősége, nem ez a lényeg, ezek mind mellékes emberi tényezők. Ami viszont sokkal na-gyobb jelentőséggel bír, az hogy köszönettel tartozom Fodor Gábornak. Tíz éve lovagolok, de hozzá hasonló segítőm még nem volt. Átlátja az összes dolgokat, a hibáimat azonnal javítja. Nagyon sok olyan dolgot tanultam tőle, amiről korábban nem is hallottam. Ha valaki végigjárja az iskolát, az nagyon hosszú idő, tudom, hogy nagyon az elején vagyok ennek a rögös útnak. Véleményem szerint lényeges különbség van a jó versenyző és a jó lovas közt. A jó versenyző jól ellovagol egy esetleg alálovagolt jó lovat, a jó lovas viszont ki tud képezni egy lovat maga alá úgy, hogy azzal verse-nyezni tud. Tudunk úgy kiképezni lovat, hogy azzal versenyezhetünk? A lovagolni tudás ott kezdődik, hogy a lóval nem csak versenyezni tudunk, hanem azt a versenyzéshez ki tudjuk képezni. Mindenféle lovat el kell tudni lovagolni, ha azt állítjuk magunkról, hogy tudunk lovagolni. Sokat okoskodunk, de az eredmény az nem jön. Sajnos alapvető dolgokkal nem vagyunk tisztában. Jó ló is kell az eredményes munkához, amíg a pályán azzal vagyok elfoglalva, hogy a lóval veszekszem, addig nem a pálya meglovaglására tudok koncentrálni. A jó ló is hamar elromlik, ha a lovas nem próbál felnőni hozzá, mint ezt számtalan példa bizonyítja. Arra kell törekednünk, hogy jó lovunk legyen, a pálya alternatíváival tudjunk foglalkozni és ne a háború a lóval, legyen a legnagyobb problémánk. Olyan képzettségű lovunk legyen, amelyik hagyja magát lovagolni és tudjuk, hogy mit akarunk és azt, hogy tudjuk megoldani.

Pintér Zolinak is köszönettel tartozom, amiért a lovaimat maximálisan ellátja, az ő jártatógépe nagyon sokat segít a munkámban. Ezúttal szeretném megköszönni Desics Zolánnak, „Lecsónak” a versenyeken való segítségét

                Hogy ítéled meg a megyei versenyeket és a döntőt?

                Ha a megyei döntő A-1-ben rendeződik, akkor azt mondom, van színvonal, de így nem túl sok az elvárás. A megyéből hiányolom az A-s versenyeket, némely B-s versenypálya is hagy kívánnivalót, anélkül hogy bárkit meg akarnék sérteni. Az összes megyei verseny nem volt sok, de néhány azok közül is kritikán aluli. A versenyhelyszínek kiválasztására nagyobb gondot kellene fordítani a rendezőknek, mert drága egy jó ló, jelentős értékről van szó és nem mindegy, hogy a gyakori rossz talajon való versenyzés miatt mikor sérül le maradandóan. Nem mindegy hogy tízéves korában vágóáron eladom vagy még tizenötévesen képes versenyezni, utána még néhány évig egy kezdő lovassal to-vább versenyezhet. A stílusbírálatok sem minden esetben nyerték el a tetszésemet, nagyon szubjektívek és nem minden esetben tartom reálisnak. Szerencsére nincs kezdő lovam!

                Mekkora hangsúlyt fordítasz az idomítómunkára?

                Idomítok, viszonylag talajmunkát végzek, amire a ló is rákényszerít, mert a mostani lovam eléggé feszült és igényli azt, hogy sok lazító gyakorlatot végezzek vele az ugróedzések előtt és a közbülső napokon. Fontosnak tartom az idomító munkát, mert rájöttem saját káromon, hogy a jól idomított lóval az ugrómunka is sokkal könnyebb és eredmé-nyesebb. Nincsenek meg azok az egységes módszerek alapján dolgozó műhelyek, ahol a gyereket megtanítanák ülni. A mai napig érzem a munkám során, hogy nem tudok stabilan ülni. A problémáim nagyobb része ebből a hiányosságom-ból adódik. Tíz éve kezdtem lovagolni, de úgy hogy megyünk terepre és száguldozunk. Megtetszett a lovaglás aztán ugrottunk néhányat, na ez még jobban tetszett és ott ragadtam. Most veszem észre, hogy az akkor kihagyott futószáras munka mennyire hiányzik, és a rosszul berögzült szokásaimon milyen nehéz változtatni, pedig kell, ha tovább akarok lépni. A mai napig, bár ezt nem verem nagydobra, ha van rá lehetőségem alkalmanként futószáron, kengyel nélkül is lovagolok. Sokkal nehezebb egy begyakorlott rosszból egy jót formálni, mint azt először jól megtanulni.

Igazán jó edzőt is nehéz találni, aki nem a saját szisztémáját próbálja ráerőltetni a lovasra, hanem annak jelenlegi szak-mai tudásátadottságait alapul véve kezdi el és folytatja a munkát a lovassal. Én nem győzök köszönetet mondani Fodor Gábornak, mert az ő személyében ilyen edzőre találtam, aki nem a saját szakmai tudását hangoztatja,--pedig van neki—hanem velem, próbálja megértetni, mit mikor, miért és legfőképpen hogyan kellene tenni az eredmény érdekében.

Rengeteg alázat kell ehhez a sporthoz, itt két élőlényről, és a köztük lévő összhangról van szó. Aki úgy fog hozzá a versenyzéshez, hogy én már mindent tudok, ott csak a szöveg van, de tudás mögötte és fejlődés semmi. Kell, hogy a fejlődésre igényünk legyen, különben minek az egész! Nem egy olcsó sport, de melyik az? A kellő anyagiak és elszántság, megszállottság és alázat nélkül ezt a sportot nem lehet eredményesen űzni.

                Minek tulajdonítod az eredményeidet?

Amennyiben eredményekről beszélhetünk, azt mindenképpen a folyamatos, munkának és a jó edző előrelátó, céltudatos szakmai munkájának tulajdonítom.

Vissza

 

 

 

 

 

                                                                                                

e-mail

averzio@gmail.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK

   AVERZIO-FOTO Saját, egyéb képalbum 

 

 

 

 

http://www.lovasszovetseg.hu/

Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete

 Díjugrató eredmények

 Military eredmények

 Díjlovaglás eredmények

 Fogat eredmények

 

http://dijugratas.lovasszovetseg.hu/

http://military.lovasszovetseg.hu/

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu

 EVENTING

 Zala megye lovasoldala

 Lovasok.hu

 

a LOVASÉLET-ben 2000 és 2009 közt megjelent írásaim.


 

 

Tartalom


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt