somogyifoto

Tartalom

 

 

 Bemutatkozás

 ELÉRHETŐSÉGEK

HÍREK

 KÉPTÁR tvn.hu

 KÉP nézegető

 

 SZERZŐI JOGOK

A londoni olimpia résztvevói 2012

 

 

 

 

 

 

CIKKEK,

TUDÓSÍTÁSOK

Díjlovaglás:

 

 

 

 

Díjugratás:

 Military:

 Fogathajtás:

  Western:

  Nagy elődök és jelenlegi prominens lovasok

  Vasi lovasok arcképcsarnoka:

 Vasi lovasok archív fotói:

Vas megyei lovasok archív

 Egyéb szöveges dokumentumok

 

Nosztalgia díjugratás

Videók

 

 
NAPTÁR
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
METEOROLÓGIA

  

 

           TÉRKÉP

ÚTVONAL TERVEZÉS

 

 

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-04-14
 
Ha kevés a mondanivalód!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene
 
-Edzőtábor Tuska Pállal Koroncón 2008-

Edzőtábor Koroncón Tuska Pállal

 

                2008. április 18-20 közt három napon keresztül a környékről érkezett fiatal lovasok vették birtokba a koroncói Cavaletti lovardát, ami ebben a lovardában nem meglepő, hisz lelkes fiatal lovasok töltik itt szabadidejüket, és fejlesztik lovas tudásukat Nitsmann Jenő szakmai irányításával.

                Az optimális adottságokkal rendelkező lovarda /ebbe beleértve a terep, illetve military pálya felszereltségét, szükséges tereptárgyait is/ most három napra meghívta Tuska Pált, egy fiatalok részére szervezett edzőtábor megtartására. A pillanatnyi feszültség nagyon hamar feloldódott a fiatalok és a kurzusvezető közt, és kezdődhetett a munka, kinek-kinek jelenlegi tudásszintjének megfelelően.

A nap végén sikerült néhány szót váltani Tuska Pállal.

                Mondanál egy rövid értékelést a három napról? Meglepett az a kontaktusteremtés, ahogy pillanatokon belül szót értettél a gyerekekkel.

                Tulajdonképpen ez az edzőtábor a lovaglás teljes szegmensét át kell, hogy fogja, hisz úgy hirdették meg, hogy a kezdőtől a rajtengedély vizsgára készülőtől egészen a haladó militarysokig. Vallom és elvem, hogy lovaglás csak egy fajta van. Ebből kifolyólag a díjlovas, az ugrólovas, és a militarylovas nagyon sokáig nem specializálódhat. Ezért, ezek a kurzusok mind arra valók, hogy ezt koncentráltan tudjuk gyakorolni. A díjlovaglás, mint olyan az idomítás, a terep az iramlovaglás és a bátorság, a díjugratás pedig a technika, a virtualitás. Ennek a háromnak jelen kell lenni a lovasban, ezt gyakoroljuk. Kivel milyen szinten, a kezdőtől a haladóig. Az itt megjelent húsz gyerek közt minden fajta van, különböző képzettségi szintekkel. Több helyen tanítok, a legkisebbektől a kétdiplomásokig látom, hogy mi a probléma, és hogy kell hozzájuk szólni. Ezek mellé jönnek azok az élversenyzők, válogatott versenyzők, akik az én klubomba tartoznak, ezek az ifi és junior válogatott gyerekek. Ezért találom meg a hangot velük. A gyerek fejével kell tudni gondolkodni, és az oktatásban is bent kell lenni. Mindenkinek a számára megfelelő feladatot kell adni, de úgy hogy közben fejlődjön, hisz ezek a kurzusok nem arra valók, hogy én tanítsam meg őket lovagolni, saját edzőjük fogja őket megtanítani. Ez arról szól, hogy egy ellenőrzés történik, egy idegen szem ellenőrzése, hogy eddig, hogy és mit fejlődött, hamarabb veszi észre a hibát, és a gyerek saját edzőjét is tudja korrigálni. Hiszen az instrukciók egyek, legfeljebb másként, más szóhasználattal, más szóösszetételben vannak megfogalmazva. A gyerek kap egy megerősítést egy idegen szemtől, aztán utána folytatni kell ugyanazt a munkát otthon. Itt egy útmutatást kap, felmérés esetleg feladat meghatározás történik, itt egy töltést kap. Kell a kontroll, én magamat is lekontrolláltatom. Ennyi, nincs hókusz-pókusz, tenni kell és a nyelvükön szólni. Ne megoldhatatlan feladatot adjál nekik, de mégiscsak feladatmegoldás, újdonság legyen, hogy a ló is örömet érezzen, fejlődjön, de a gyerek is sikerélménnyel távozzon. Engem sokat tanítanak a gyerekek, együtt fejlődünk. Én ugyanannyit veszek át tőlük, és a két dolog együtt fejlődik. Ha valamiből évek maradnának ki, nagyon nehéz lenne ugyanerre a gondolkodásmódra eljutni. Engem a saját tanítványaim tanítanak, fejlesztenek mentálisan és mindenképpen. Ahány gyerek, annyi kihívás.

A zsúfolt nap végén beszélgetünk Magyar Gáborral, a lovarda egyik tulajdonosával

                Először talán a lovarda profiljáról mondanál valamit?

                A lovarda fő profilja a fiatalok képzése és néhány bértartás. Mindezek mellett elsősorban az utánpótlás nevelése a fő szempont, a gyerekeket tanítjuk lovagolni, jelenleg harminc növendékünk van, és mindegyik tizennyolc év alatti, és nekik rendezünk négy éve gyermekversenyeket, amik egyértelműen a jelenleg hatályos díjugrató szabályzat szerint működnek, csak alacsonyabb akadályokon, illetve van néhány szigorító előírásunk, ami azért van, hogy még inkább a gyerekek biztonságát szolgálják. Egy-egy ilyen versenyünk 60-80 starttal szokott lezajlani. A visszajelzések és az eredmények is jók, hiszen 3-5 tanítvány bizonyította, hogy akár díjugratásban, akár militaryban eredményesek.

                Honnét az edzőtábor ötlet?

                Úgy gondoltuk, ha van egy olyan létesítmény, ami alkalmas mind a díjlovaglás, mind a díjugratás mind a military szakági munkának egy felkészítő edzőtáborára, akkor hívni kell egy olyan szakembert, aki szaktekintély ebben a műfajban, és tartson edzőtábort. Ami végül is, ahogy én látom a nevelési hagyományaink−a Némethy iskola−megerősítése. Én nagyon örülök neki, mert egy pillanatig nem vitatkoztunk szakmai kérdésekben, sem a Palival, sem a Nitsmann Jenővel,−én nem is vitatkozhatnék−de az egyetértés, amit ez a két lovas szakember mutatott, meggyőzött, hogy igenis jól választottunk. Egy idényt egyáltalán úgy kell elindítani, hogy bekerüljön egy felkészítő edzőtábor, ami megmutatja a lehetőségeket azoknak, akik ezt versenyszerű megmérettetésben is fel akarják vállalni. Nem tudom, hogy más edzőtáborok milyen létszámmal vannak, nálunk húsz résztvevő van. Még sok ilyennek kellene lenni, mi ezt az egyet tudtuk felvállalni a meglehetősen sűrű versenyprogramunk mellett. A lovarda, amelyik nem rendez eseményt, nem vállal fel verseny vagy akármilyen rendezést, az egy idő után elszürkül, és nem tudja megtartani az azt az érdeklődést, ami esetleg először az irányába elindult.

                Említetted a sűrű versenyprogramot, erről mondanál valamit részletesebben?

                Úgy döntöttünk, hogy az idén a Győr-Moson-Sopron megyei díjugrató bajnokság két fordulóját megrendezzük, illetve az úgymond legendás „Koroncó derby”-t, pozitív visszajelzések alapján úgy érezzük, van létjogosultsága. Mindezek mellett még az utánpótlásnak is biztosítunk versenyzési lehetőséget. Úgy látom, hogy nagyon sok szárnybontogató fiatal versenyzőnek semmilyen vagy csak nagyon korlátozott lehetősége van arra, hogy abba az irányba, amerre elindult gyakorlatot szerezzen. Emiatt külön Cavaletti kupa néven utánpótlás versenyeket rendezünk, összeegyeztetve minden hivatalos lovas szervezetek szabályzataival.

                Az utánpótlást is említetted, erről milyen nézeteid vannak?

                Utánpótlás nem képződik, az utánpótlás egy tömegbázisból kialakuló, nagyon szigorú szelekciós rendszer. Meg kell teremteni először a tömeget, aki érdeklődik a lovaglás iránt, annak lehetőséget kell biztosítani a fejlődésre, utána lehetőséget kell teremteni a megmérettetésre, hogy ez a szelekció elinduljon. A megmérettetésnek ugyanolyan szigorú szabályok közt kell lefolyni, mint ahogy az úgymond nagyversenyeken is le kell, hogy folyjék. Ez a mi feladatunk, és ebből nem szabad engedni, mert ha nincs fegyelem, akkor nincs tudás sem!

                                                                                                                                                                                                            --Si--

 

Képek a képtárban

 

                                                                                                

e-mail

averzio@gmail.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK

   AVERZIO-FOTO Saját, egyéb képalbum 

 

 

 

 

http://www.lovasszovetseg.hu/

Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete

 Díjugrató eredmények

 Military eredmények

 Díjlovaglás eredmények

 Fogat eredmények

 

http://dijugratas.lovasszovetseg.hu/

http://military.lovasszovetseg.hu/

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu

 EVENTING

 Zala megye lovasoldala

 Lovasok.hu

 

a LOVASÉLET-ben 2000 és 2009 közt megjelent írásaim.


 

 

Tartalom


A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******